Köböl Anita vezetett már egészséges életmóddal kapcsolatos magazinműsort, de a csinos műsorvezető nem csak a képernyőn, a magánéletében is nagyon odafigyel a helyes táplálkozásra, rendszeresen mozog, sok zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket fogyaszt. Ezért ijedt meg, amikor kiderült, hogy laktózintoleranciában szenved.

"Nagyjából három évvel ezelőtt vettem észre a tüneteket: sokszor puffadt a hasam, fájt és görcsölt a gyomrom, és hasmenésem is volt, mindez leggyakrabban étkezés után jelentkezett. Annak tudtam be, hogy az életem stresszes szakaszát éltem, nem is izgultam különösebben miatta, ám a stressz csökkenésével sem múlt el a probléma, ezért orvoshoz mentem" – kezdi történetét Anita a Napidoktor.hu-n.

Forrás: Facebook/Köböl Anita Official

"Gasztroenterológushoz küldtek, és mivel nem tudták azonnal, mi a baj, több vizsgálaton részt vettem" – meséli a lány."Köztük gyomortükrözésen is, ami enyhén szólva kellemetlen érzés. Gyanakodtak fekélyre és egyéb emésztőrendszeri betegségre is, mire kiderült, hogy laktózintoleranciám van. Álmomban sem gondoltam, hogy ilyen problémám lehet, mert mindig nagyon odafigyeltem a helyes étkezésre és a mozgásra, ráadásul sosem volt semmilyen bőrkiütésem vagy más allergiás tünetem, sem ételtől, sem más allergén anyag miatt."

Fontos tudni, hogy az intolerancia nem keverendő össze az allergiával. A laktózintolerancia egy fokkal 'jobb', kevésbé erősek a tünetek, és ha valaki betartja a megadott diétát, nem is jelentkeznek. "Én nagyon odafigyelek arra, hogy ne egyek vagy igyak semmi olyasmit, amiben laktóz van. Ha véletlenül mégis kénytelen vagyok elfogyasztani ilyen ételt, akkor szinte mindig érzem a haspuffadást."

!
Gyógyítani nem lehet, de a megfelelő odafigyeléssel a panaszok megszüntethetők. Létezik olyan készítmény, amelyik közömbösíti a laktózt, ám én csak egyszer próbáltam, mert bár tényleg használt, nem vagyok a gyógyszerek híve, inkább a természetes megoldásokat választom.

Amikor kiderült, hogy laktóz intoleranciám van, nagyon megijedtem: akkor még kevés helyen lehetett beszerezni laktózmentes alapanyagokat, és nagyon meg kellett válogatnom, hogy hol ebédelek vagy iszom meg egy kávét, hiszen nem mindegy, milyen tejet tesznek bele. Ráadásul én nagyon odafigyelek az étkezésemre, és mivel sok fehérjedús ételt fogyasztok, ennek nagy része tejtermék, viszont nagyon ritkán eszem édességet, attól féltem, hogy mindenről le kell mondanom – tette hozzá Anita.