Nyáron mindenki szívesen tölti az idejét a vízparton, legyen szó strandolásról, tengerparti nyaralásról, vagy éppen egy balatoni csobbanásról. A természetes és mesterséges vizek közelében azonban sok kórokozó és baktérium leselkedik a strandolókra, így neked is érdemes betartanod pár tanácsot és szabályt, hogy a nyaralás minden percét kiélvezhesd.

Strandolás közben fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre, mivel a víz felpuhítja, a nap pedig kiszárítja a bőrünket. A leggyakoribb probléma ilyenkor a gombás fertőzés, amelynek jellemző tünetei a kipirosodott, repedt, hámló bőr. "A strandokon könnyebben kaphatunk el fertőzéseket, mint a természetes vizekben. A fertőzést okozó baktériumok, gombák, paraziták az átlagosnál melegebb vizekben szaporodhatnak el, de a zuhanykabinokban, a lábmosókban és kövezeten is előfordulnak" - állítja dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus.

Forrás: Thinkstock

A különböző gombás és bakteriális fertőzések többsége kellő figyelemmel megelőzhető: "A medencébe lépés előtt és után mindenképpen zuhanyozzunk le, és töröljük maximálisan szárazra a bőrünket, különös figyelmet fordítva a testhajlatokra és a lábujjak közötti területre. Ennek hiányában könnyen kaphatunk futószemölcsöt vagy gombás fertőzéseket. A betegségek megelőzése érdekében naponta egyszer hintőport és gombaellenes készítményeket is használhatunk."

A szakértő szerint nyáron gyakran okoz problémát a napgomba is, amely izzadás hatására terjed el, és éles szélű, enyhén hámló, piros foltok formájában jelentkezik a bőrön. A gombatelep alatt nem barnul le a bőr, ezért a fertőzés sikeres megszüntetése után fehér foltok maradnak vissza.

Bevállalnál egy pasit kiütésekkel?
Korábbi cikkünkből kiderült, hogy egy felmérés szerint minden második ember - a fertőzéstől való félelem miatt - egyenesen kerüli az érintkezést a bőrbetegségben szenvedőkkel, és ha tehetik, elhúzódnak tőlük a tömegközlekedési eszközökön. A válaszadók 53%-a ráadásul meg is bámulja őket, különösen a nők, akik feltűnőbben is reagálnak, mint a férfiak.

A fertőzések nagy része elsősorban a kisgyerekek és nők körében fordul elő. A gyerekek ugyanis egész nap a vízben játszanak, ami uszodaszemölcs kialakulásához vezethet. Fontos, hogy szakorvos segítségével, fagyasztást vagy lézeres kezelést alkalmazva minél hamarabb távolítsuk el ezeket a félgömb alakú elváltozásokat, mert rendkívül fertőzőek. A gyerekek saját testükön is elterjeszthetik és a közeli hozzátartozóknak is továbbadhatják őket, például közös papucs-, illetve szőnyeghasználattal.

Forrás: Thinkstock

A nők elsősorban az intim területeken jelentkező gombás fertőzésekre érzékenyek, ezek tüneteit, a kínzó, égő-viszkető érzést és a hüvelyi folyást tapasztalva érdemes minél hamarabb felkeresni az orvosunkat" - figyelmeztet a bőrgyógyász.

Baktériumok a hüvelyben:
Óvatos becslések szerint a nők 20 százaléka már átesett hüvelyi baktériumfertőzésen, a kevésbé óvatos becslések viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy minden nő volt már érintett, vagy éppen most küzd az intim területeket érintő betegséggel, a bakteriális vaginózissal.

A számok már csak azért is riasztóak, mert a felmérések szerint a nők nem fordulnak azonnal szakemberhez egy kis folyás miatt, így sok esetben hagyják elhatalmasodni a problémát, másrészt a megváltozott folyás hátterében inkább gombát (candidát) gyanítanak. A témáról itt írtunk bővebben.

A fertőzések elkerülése mellett a strandszezonban bőrünk teljes körű védelme ajánlott. Fokozottan készítsük fel bőrünket a napozásra, kezdetben érdemes magasabb faktorú, vízálló napvédő krémet használni, és fél órával a napozás megkezdése előtt bekenni vele a bőrünket.

A vízparton tartózkodva naponta többször is használjunk 50 faktoros fényvédőt, emellett pedig viseljünk kalapot vagy akár UV-szűrős ruhát. Óránként legalább tíz percre vonuljunk hűvösebb, árnyékosabb helyre, és fogyasszunk bőségesen folyadékot - így védhetjük magunkat a napszúrástól is.

Faktorok és barnaság: tévhitek a naptejekről:
Míg húsz-harminc éve még csak az elvetemült napozók körében volt elterjedt, addig mára a naptej életünk része lett: kenjük a gyermekeket, magunkat, párunkat, és külön spórolunk a márkásabb, ötvenes faktorszámú darabokra. De valóban szükségünk van ennyi óvintézkedésre? A Life.hu korábban ennek járt utána.