Gombák, szemölcsök, bacik? A védekezés nem csak az ágyban, a vízben is fontos

Forrás: Thinkstock -
betegség bőrgyógyászat bőr hüvely baktérium egészség fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyáron mindenki szívesen tölti az idejét a vízparton, legyen szó strandolásról, tengerparti nyaralásról, vagy éppen egy balatoni csobbanásról. A természetes és mesterséges vizek közelében azonban sok kórokozó és baktérium leselkedik a strandolókra, így neked is érdemes betartanod pár tanácsot és szabályt, hogy a nyaralás minden percét kiélvezhesd.

Strandolás közben fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre, mivel a víz felpuhítja, a nap pedig kiszárítja a bőrünket. A leggyakoribb probléma ilyenkor a gombás fertőzés, amelynek jellemző tünetei a kipirosodott, repedt, hámló bőr. "A strandokon könnyebben kaphatunk el fertőzéseket, mint a természetes vizekben. A fertőzést okozó baktériumok, gombák, paraziták az átlagosnál melegebb vizekben szaporodhatnak el, de a zuhanykabinokban, a lábmosókban és kövezeten is előfordulnak" - állítja dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus.

Forrás: Thinkstock

A különböző gombás és bakteriális fertőzések többsége kellő figyelemmel megelőzhető: "A medencébe lépés előtt és után mindenképpen zuhanyozzunk le, és töröljük maximálisan szárazra a bőrünket, különös figyelmet fordítva a testhajlatokra és a lábujjak közötti területre. Ennek hiányában könnyen kaphatunk futószemölcsöt vagy gombás fertőzéseket. A betegségek megelőzése érdekében naponta egyszer hintőport és gombaellenes készítményeket is használhatunk."

A szakértő szerint nyáron gyakran okoz problémát a napgomba is, amely izzadás hatására terjed el, és éles szélű, enyhén hámló, piros foltok formájában jelentkezik a bőrön. A gombatelep alatt nem barnul le a bőr, ezért a fertőzés sikeres megszüntetése után fehér foltok maradnak vissza.

Bevállalnál egy pasit kiütésekkel?

Korábbi cikkünkből kiderült, hogy egy felmérés szerint minden második ember - a fertőzéstől való félelem miatt - egyenesen kerüli az érintkezést a bőrbetegségben szenvedőkkel, és ha tehetik, elhúzódnak tőlük a tömegközlekedési eszközökön. A válaszadók 53%-a ráadásul meg is bámulja őket, különösen a nők, akik feltűnőbben is reagálnak, mint a férfiak.

A fertőzések nagy része elsősorban a kisgyerekek és nők körében fordul elő. A gyerekek ugyanis egész nap a vízben játszanak, ami uszodaszemölcs kialakulásához vezethet. Fontos, hogy szakorvos segítségével, fagyasztást vagy lézeres kezelést alkalmazva minél hamarabb távolítsuk el ezeket a félgömb alakú elváltozásokat, mert rendkívül fertőzőek. A gyerekek saját testükön is elterjeszthetik és a közeli hozzátartozóknak is továbbadhatják őket, például közös papucs-, illetve szőnyeghasználattal.

Forrás: Thinkstock

A nők elsősorban az intim területeken jelentkező gombás fertőzésekre érzékenyek, ezek tüneteit, a kínzó, égő-viszkető érzést és a hüvelyi folyást tapasztalva érdemes minél hamarabb felkeresni az orvosunkat" - figyelmeztet a bőrgyógyász.

Baktériumok a hüvelyben:

Óvatos becslések szerint a nők 20 százaléka már átesett hüvelyi baktériumfertőzésen, a kevésbé óvatos becslések viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy minden nő volt már érintett, vagy éppen most küzd az intim területeket érintő betegséggel, a bakteriális vaginózissal.

A számok már csak azért is riasztóak, mert a felmérések szerint a nők nem fordulnak azonnal szakemberhez egy kis folyás miatt, így sok esetben hagyják elhatalmasodni a problémát, másrészt a megváltozott folyás hátterében inkább gombát (candidát) gyanítanak. A témáról itt írtunk bővebben.

A fertőzések elkerülése mellett a strandszezonban bőrünk teljes körű védelme ajánlott. Fokozottan készítsük fel bőrünket a napozásra, kezdetben érdemes magasabb faktorú, vízálló napvédő krémet használni, és fél órával a napozás megkezdése előtt bekenni vele a bőrünket.

A vízparton tartózkodva naponta többször is használjunk 50 faktoros fényvédőt, emellett pedig viseljünk kalapot vagy akár UV-szűrős ruhát. Óránként legalább tíz percre vonuljunk hűvösebb, árnyékosabb helyre, és fogyasszunk bőségesen folyadékot - így védhetjük magunkat a napszúrástól is.

Faktorok és barnaság: tévhitek a naptejekről:

Míg húsz-harminc éve még csak az elvetemült napozók körében volt elterjedt, addig mára a naptej életünk része lett: kenjük a gyermekeket, magunkat, párunkat, és külön spórolunk a márkásabb, ötvenes faktorszámú darabokra. De valóban szükségünk van ennyi óvintézkedésre? A Life.hu korábban ennek járt utána.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.