Vigyázz, már a bor se az igazi - ezek roncsolják szét tutira a fogaidat

Forrás: Thinkstock -
szájüreg fog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan ételek és italok, amikről már gyerekkorunk óta papolnak a szüleink és a fogorvosunk, hogy mennyire ártalmasak a fogainknak. Azonban van még 5 olyan dolog a környezetedben, amiről nem is gondolnád, mennyire árthat a fogaidnak. Ha bármelyiket is fogyasztod ezek közül, mostantól kis mértékben tedd!

Dzsúzok

Míg a hidegen sajtolt gyümölcslevek tele vannak értékes tápanyagokkal, addig a facsart levek inkább marják a fogzománcot, és baktériumok tömkelege lesz a szádban magas cukortartalmuk miatt. Hogy ne kelljen lemondanod a kedvenc facsart gyümölcslevedről, idd szívószállal úgy, hogy ne érjen a fogaidhoz, valamint utána várj legalább 45 percet a fogmosással.

Rágható vitaminok

Legfőképp az ízük miatt szeretjük őket, de pont ez az, ami a legnagyobb kárt okozhatja a szájüregben, hiszen természetesen az is tele van cukorral. Helyette a vitaminokat inkább tabletta formájában vidd be a szervezetedbe.

Forrás: Thinkstock


Barbecue-szósz

A nyári kerti bulik egyik állandó tagja, azonban kevesen tudják, hogy az édes, sűrű szósztól hosszú távon elszíneződhetnek a fogak.

Szárított gyümölcsök

„Finom, egészséges, karcsúsít.” Ezt olvashatod sok helyen, de rossz hírünk van, a fogaid őket sem fogják igazán szeretni. Ha mégsem tudnál lemondani róluk, moss fogat, vagy legalább fogselymet használj, miután ettél belőlük.

Fehérbor

A vörösbort szokták a szájhigiénia nagy ellenségének említeni, ám ez nem igaz, a fehérbor kártékonyabb! A forró, nyári estéken se foszd meg magad a borozás örömeitől, ám ha fehérbort iszol, mindig jusson eszedbe, hogy a benne lévő savak marják a fogzománcot, így nagy mennyiségben nem a legideálisabb. Ha teheted, egyél mellé sajtot, mivel gazdag fehérjében, kalciumban és foszforban, ezért semlegesítheti a borban lévő, ártó savakat.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.