Veszélyes! Mellrákot kaphatnak az elhízott férfiak

Forrás: Thinkstock -
mellrák férfi elhízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meglepő és ijesztő következtetésre jutottak a Leeds-i Egyetem kutatói: összefüggés lehet az elhízás és a férfiak mellrákja között. 

Összefüggés lehet az elhízás rohamos terjedése és a férfiak körében gyakoribbá váló mellrákos esetek között - erre a következtetésre jutottak a Leeds-i Egyetem kutatói, akik tanulmányukat a BMC Medicine online orvostudományi folyóiratban tették közzé.

Forrás: Thinkstock

Régóta bizonyított, hogy az elhízott férfiak zsírsejtjei olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek hatására a férfi nemi hormon, a tesztoszteron női nemi hormonná, ösztrogénné alakul át. A problémát súlyosbítja, hogy a koleszterin ösztrogént "utánzó" vegyületté képes átalakulni. Az elhízott férfiaknál megemelkedik a vér koleszterinszintje, így szervezetükben több ilyen "alakoskodó", a daganat burjánzását elősegítő vegyület képződik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.