A nitrát csökkenti a vérnyomást: Ezért igyál céklalét

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő cékla céklalé egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss vizsgálat újabb bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy az élelmi nitrátoknak vérnyomáscsökkentő hatása van. Ezt normális vérnyomású pácienseknél már dokumentálták, ám most a vérnyomáscsökkentő hatást a magas vérnyomással élőknél is diagnosztizálták.

Dr. Amrita Ahluwalia, a brit Barts abd the London School of Medicine and Dentistry munkatársa, és kollégái már régóta tanulmányozzák a biológiailag semleges nitrát (NO3) és a száj mikroflórája közötti kapcsolatot. A száj mikroflórája ugyanis a nitrátot bioaktív nitritté (NO2) alakítja. A vérbe kerülő nitritről már korábban is ismert volt, hogy értágító, és ezen keresztül vérnyomáscsökkentő hatással bír - tájékoztat a Szívderítő.hu.

Forrás: Thinkstock

Dr. Ahluwalia korábbi kutatásai már bebizonyították, hogy a céklalé az emberi nyállal interakcióba lépve emeli a vérplazma nitrát- és nitrittartalmát, és egészséges önkénteseknél jelentős vérnyomáscsökkenéshez vezet.

De hogy mekkora adagra is van szükség, és hogyan is véd meg minket a szívrohamtól, kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.