„Rögeszmésen ragaszkodott hozzá, teljesen a rabjává vált”- ekkora veszélyt jelent a tablet a gyermekedre

Forrás: Thinkstock -
tablet kutatás rögeszme
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két évvel ezelőtt került a köztudatba Nagy-Britannia legfiatalabb tabletfüggő kislánya, aki csupán négyéves volt akkor. Egy friss tanulmány szerint már az alig egyévesek is örömmel töltenek időt a újdonsült, technikai „bébiszitterekkel”. Vajon ez előnyükre vagy hátrányukra válik hosszú távon a gyermekeknek? Erre a kérdésre a Life.hu szakértője válaszolt!

Az óvodás kislány vigasztalhatatlanná vált, és sírt, amikor szülei akár csak egy percre is el akarták venni tőle az eszközt.

Forrás: Thinkstock

Nulla éves kortól kezdődik

Az eset nagy visszhangot váltott ki az olyan szülők körében, akik hasonló módon hagyják, hogy gyerekeik unalmasabb óráikban okostelefonjaikat vagy táblagépeiket nyomogassák. Azonban a közelmúltban az Iowai Egyetemen végzett brit kutatás szerint 2015-ben egyáltalán nem meglepő tény, hogy a gyermekek egyre fiatalabb korban kezdenek el érdeklődni a fejlődő technika iránt. Nagyon fiatalon!

Az Iowai Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogyan tudják már az egészen kicsi csecsemők is használni a tableteket, ezért több mint 200 videót elemeztek ki a témában – írja az egyetem honlapja. A kutatást vezető Juan Pablo Hourcade elmondta, hogy kétéves korra a videókban látott gyerekek 90 százaléka már használni tudta a tabletet, míg a 12-17 hónaposok körében ez az arány valamivel több mint 50 százalék volt. A használat során csupán bizonyos alkalmazásokat tudtak elérni, néhányhoz felnőtt segítségére volt szükségük. A szakemberek azt is megfigyelték, hogy sok gyerek egyéves korára a két kézzel és az összes ujjal történő tablethasználatról váltott a felnőttektől látott, mutatóujjal történő használatra.

Forrás: Thinkstock

A megfelelő családi rendszer lehet a védőburok?

Somogyi Katalin, a Life.hu klinikai pszichológusa szerint ebben a szituációban a környezeti hatásokat nem lehet, és nem is érdemes kiküszöbölni; ha otthon tablet van a családban, a pici gyereket érdekelni fogja.

„Ilyenkor azért célszerű önvizsgálatot tartani, hogy napi hány órában nézegeti a szülő a tabletet, mert ezzel mutatunk példát a picinek. Ami minket érdekel, az fogja a kisgyermeket is egyre jobban érdekelni. Manapság szinte mindenki valamennyire internetfüggő, de érdemes megfontolni, hogy a gyermekünket mennyire szeretnénk azzá tenni. Ezek a kütyük »bébiszitterként« üzemelhetnek, ha a szülők fáradtak, ez nem is baj, de az időkeretekre oda kell figyelni. Fontos, hogy szabjunk időhatárt (kb. 10-20 percet), ne legyen végtelenítve ez a történet.”

Karnyújtásnyira a pedofilok

Idősebb korban már nem csupán a függőséggel, de a pedofíliával is szembe kell néznie egy gyermeknek az internet világában. Ennek belátható veszélyeiről és végzetes következményeiről ITT írtunk!

„A gyermekek védelmét az időkorlátos internetezés és a családi rendszer hatékony kommunikációja biztosíthatja. Vannak olyan játékok, amik fejlesztik a koordinációt, a reflexeket, a logikai készséget, esetleg idegen nyelvet is tanulhat a gyerek. Nyilván szociális készségfejlesztő játék nem található az interneten, ezt csakis a szülő odafigyelése fejleszti, ahogy ráhangolódik a gyerek természetes kíváncsiságára, és a gyerek érettségi szintjéhez igazítja a kommunikációt. Az a cél, hogy a gyerek minél jobban megértse magát és a világ működését. Mostanság ez egyre inkább fontosabbá kezd válni, főleg az önérvényesítés és szociális készségek fejlesztésében” – mondta Kata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.