Tudósok vitatják, hogy egybillió szagot lennénk képesek megkülönböztetni

Forrás: AFP/Carl de Souza -
orr tudós szaglás érzék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Arizonai Egyetem kutatói vitatják azt az állítást, miszerint az emberi orr legalább egybillió szagot képes lenne megkülönböztetni, a legutóbbi vizsgálatok ugyanis nem támasztják alá ezt az elméletet.

Rick Gerkin szerint mindezt azért fontos tisztázni, mert a Science című lapban tavaly közzétett információk már egyes tankönyvekbe is bekerültek, és ezáltal téves információkat terjesztenek a jövő kutatói számára.

Forrás: AFP/Carl de Souza

Éppen ezért Gerkin és munkatársa, Jason Castro az eLife című lapban cáfolják ezeket a tanokat, véleményük szerint ugyanis a korábbi számítások bizonytalan matematikai képleteken, illetve ki nem vizsgált feltételezéseken alapulnak.

Gerkin szerint a szaglással kapcsolatban azért is nehéz pontos tanulmányokat végezni, mert magának a szaglásnak a folyamatát nem ismerik még annyira a tudósok, mint például a látásét, így előbb arra lesz szükség, hogy ezzel kapcsolatban további vizsgálatok szülessenek, és majd azután lehet utánajárni annak a kérdésnek, hány szagot is tud megkülönböztetni egy emberi orr.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.