Azonnal vágd le a szigetes karszalagod! Fertőzöttebb, mint a romlott kaja

Fotó: Zsigmond László/Life.hu -
buli fesztivál karszalag fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fesztiválokon kapott karszalagokat ajánlott a buli után levenni, hiszen komoly egészségromboló hatásai lehetnek. Szakemberek olyan belépőszalagokat vizsgáltak meg, amelyeket két éve hordtak viselőik. A vizsgálat végeredménye még a hozzáértőket is meglepte!

Laboratóriumi tesztek bizonyítják, hogy a fesztiválokra belépőként szolgáló karszalagok több mint 10 ezer baktériumsejtet tartalmaznak, ami egy kimosott ruhán megfigyelhető átlagos mennyiség hússzorosa – írja a Telegraph. Dr. Alison Cottell, a Surrey Egyetem mikrobiológusa két Reading Festival-karszalagot vett górcső alá, amelyeket tulajdonosaik két éven át hordtak.

Fotó: Zsigmond László/Life.hu

A megvizsgált karszalagok nagyjából 9 000 micrococcus és 2 000 staphylococcus baktériumot hordoztak, amelyek hólyagosodást, ételmérgezést vagy fertőzést okozhatnak.

Megdöbbentő eredmények

A fesztiválozók szokásai megoszlanak: egyesek már a kijárathoz érve tépik le a szoros, zavaró karszalagokat, míg mások szívesen kelnek és fekszenek az akár többéves „ereklyékkel”. Lássuk, hogyan vélekednek a húszas, harmincas és negyvenes korosztályok képviselői a témáról!

Fruzsina, tanuló (22)

"Dehogy tartom meg a karszalagot! Már a fesztiválon is gusztustalan: izzad alatta a bőröm, és koszos is. Régen a jó fesztiválok szalagjait megtartottam emlékbe, és kiraktam a hűtőre vagy még kiscsikó koromban a szoba ajtajára, de soha nem bírtam volna magamon tartani. Nem tartom higiénikusnak, az sem világos, hogy miért menő magunkon hagyni. A textil még hagyján, de ha valakin 2009-es papír napijegyet látok, az ciki."

Tamás, rendezvényszervező (31)

"Mivel sok rendezvényen vagyok jelen – szervezőként és bulizóként is – számomra a legtöbb karszalag eszmei értékkel bír, főleg amik az atom jó bulikra emlékeztetnek. Nem zavar, hogy az egyik karszalagom már öt éve díszíti a csuklómat, hiszen ha ránézek, mindig jó érzéssel tölt el. Akárcsak a többi hat."

Fotó: Zsigmond László/Life.hu

A vizsgálatok során talált micrococcus a valódi baktériumok egyik nemzetségébe tartozik. Előfordulhat tejtermékekben, az ember bélcsatornájában és gennyes sebekben. A másik kimutatott baktérium, a staphylococcus megtalálható az egészséges emberek testfelszínén, élelmiszerekben, emberi és állati környezetben is, egyes típusai képesek évekig megmaradni és tüneteket produkálni.

Gizella, fotós (42)

"Mielőtt kilépek a fesztiválról, akkor már elkezdem a karszalagot lekapargatni magamról. »Ami a fesztiválon történt, ott is marad.« Nem vagyok egy őrizgetős típus, és nem szeretem közszemlére tenni, hogy merre jártam. A higiéniát tekintve nyilván fürdik az illető, aki sokáig viseli, és ebben az esetben a karszalag is tisztul. Más karkötőt is sokáig viselünk az esetek többségében anélkül, hogy komolyabban megtisztítanánk."

Julcsi, jógatanár (30)

"Régebben sokáig magamon tartottam ezeket a karszalagokat (mikor még rendszeresen jártam Szigetre). Most már kevesebbszer, de olykor előfordul, hogy pár napig szívesen viselem őket. Miért? Kicsit érzelmi megfontolásból, kicsit lustaságból, anno pedig a »mennyire király, hogy a Szigeten voltam« életérzés miatt őriztem őket. Valószínűleg hosszú távon nem higiénikus a karszalagok viselése, de nem vagyok szívbajos, 2-3 viselésétől még szerintem senkinek sem lesz baja. Mondjuk, már két hete rajtam van a pár héttel ezelőtti fesztivál szalagja, ami igazából már zavar, és negyven fokban melegít is, úgyhogy most azonnal meg is válok tőle!"

Tudtad?

Magad is meglepődnél, hogy tisztítás nélkül mely, általad mindennap használt eszközeiden tanyáznak és szaporodnak el a baktériumok. Az otthonodban pedig NEM a vécéülőkéd a legmocskosabb!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.