Alig alszol, nem használsz krémet és rendszeresen tévézel? Ne lepődj meg rajta, ha előbb öregszel meg, mint a korodbeliek. A Life.hu összegyűjtött 6+1 olyan dolgot, amelyek felelősek lehetnek a korai öregedésért.

1. Sokoldalúság

Amennyire pozitív, ha a munkádról vagy a magánéletedről van szó, annyira ártalmas lehet a bőrödnek a folyamatos készenlét, az azzal járó stressz és a hektikusság, ezt számos tanulmány kimutatta.

2. Desszert hegyek

A felesleges kalóriákon felül az édesszájúság sajnos az arcodon is megmutatkozik. A sok cukor visszább veheti az arcod ragyogását, felelős lehet a szemed alatti karikákért, erősítheti a finom ráncokat és tágíthatja a pórusok méretét.

Forrás: Thinkstock

3. Öt óránál kevesebb alvás

Az még hagyján, hogy fekete karikák lehetnek a szemed alatt, kutatások szerint a kevés alvás felelős a súlygyarapodásért, a koncentrálatlanságért és a szellemi lassúságért is.

4. Tévé maraton

A British Journal of Sports Medicine tanulmánya mintegy 11000 ausztrált vizsgált a 25 évesek korosztályból. Megállapították, hogy akik órákon keresztül néztek tévét, azoknak 22 perccel csökkent a várható élettartamuk. Ennek oka, hogy a sok ülés miatt nagyobb valószínűséggel lettek túlsúlyosak.

Forrás: Thinkstock


5. Nem szereted a kencéket

Hiába problémamentes a bőröd, folyamatosan ápolni kell ahhoz, hogy ne kezdjen idővel ráncosodni. Mivel a szemkörüli bőr vékonyabb, érdemes legalább szemkörnyékápolót használnod. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha csupán nyaraláskor használsz fényvédő termékeket.

6. Ülő életmód

A mozgásszegény életmód veszélyei borítékolhatók: az emberek, akik nagyrészt ülve töltik napjaikat, jobban ki vannak téve a vesebetegségnek, szív- és érrendszeri betegségeknek, valamint a ráknak, az elhízásról nem is beszélve. Természetesen rendszeres testmozgással ezek kivédhetőek.

+1 Hason alvás

Plasztikai sebészek szerint ha arccal előrefelé alszol a párnán, akkor kötőszöveteid és a kollagén termelődésed idővel gyengülnek, lelassulnak.