Ha valaha is mondtál olyat, hogy nem tudod elképzelni a napjaidat az okostelefonod nélkül és legszívesebben vele aludnál, akkor rossz jó hírünk van. Öt tippünk segít téged a digitális detoxikálásban.

1. lépés: Ismerd be, hogy nincs mindig szükséged rá

Először is fel kell mérned, hogy mekkora károkat okoz a mobiltelefon emberi kapcsolataidban, a testedben és a lelkedben. Nyaraláskor, randin, moziban vagy alvás közben inkább lenémítva, csendben figyeljen és villogjon a készülék.

Forrás: Thinkstock

2. lépés: Telefonmentes napok

Tanulmányok kimutatták, hogy ha menetrend szerint valamit beleírsz a naptáradba, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy sikeresebben abszolválod. A férfiak mintegy 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel érték el a kitűzött célokat, ha azokat előtte rögzítették, illetve a nők is 10 százalékkal jobb eséllyel tették meg, ha azt előtte barátaik és családjuk körében bejelentették. Szóval csinálj olyan napokat, amikor nem nyúlsz a telefonhoz - és ezt rögzítsd.

3. lépés: Jelentsd be!

Amennyiben azon izgulnál, hogy „elvonulásod” alatt a főnök keresni fog, a barátaid pedig nem tudnak elérni, oldd meg könnyedén: állíts be automatikus válasz üzenetet az e-mail fiókodban, a Facebook adatlapodon pedig tedd közzé távollétedet állapotként.

4. lépés: Tervezd meg, hogy mit csinálsz a kiberélet helyett

Egy tanulmány szerint az álmodozás javítja a hangulatunkat és jó hatással van a baráti kapcsolatokra is. Itt az ideje, hogy elképzeld mi mindent fogsz csinálni telefon nélkül: villás reggeli három tojásból – szalonnával vagy anélkül –, mozoghatsz, olvashatsz. Mindent, ami nem arra ösztönöz, hogy a felvillanó értesítéseket lesd a mobilodon. Még akkor sem, ha nagyon kíváncsi vagy az okukra.

5. lépés: Digitális méregtelenítés

Az utolsó lépés sokaknak nagy kihívást jelenthet. A telefonmentes órákban érdemes őszintén(!) leírnod pro és kontra, hogy miért éri meg olykor lerakni a készüléket és csak magaddal foglalkozni.