A George Washington Egyetem munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy egyes, a hüvelyöblítést szolgáló egészségügyi termékek potenciálisan káros kemikáliák működését segítik elő.

Ami Zota és kollégái 739 hölgy vizeletmintájában elemezték a ftalátok jelenlétét, és az eredményeket összevetették a hüvelyhigiénés szokásokkal. A ftalátok széles körben elterjedt molekulák, melyek több ponton beavatkoznak a hormonrendszer (például a nemi hormonok) működésébe. A hüvelyöblítés gyakorlatát sok orvos kétségbe vonja, ugyanis kevés bizonyított előnnyel jár, ugyanakkor növeli a hüvelyflóra instabilitását, a kismedencei gyulladásos betegségek, a terhességi szövődmények, és egyesek szerint a méhnyakrák kockázatát is. Ugyanakkor ismert, hogy a vagina jó öntisztuló készséggel rendelkezik.

Forrás: Thinkstock

Az Environmental Health oldalain megjelent tanulmány 20 és 49 éves hölgyeket vont górcső alá. A felmérés alapján a résztvevők többsége egyáltalán nem alkalmazott öblítő kúrát az elmúlt félév során, a feketék körében a felhasználási arány durván egyharmad, a fehérek és latinok között mintegy 11 százalék volt. A kutatók megállapították, hogy ott, ahol ez elmúlt hónapban történt ilyen jellegű beavatkozás, mintegy 52 százalékkal magasabb volt a vizelet ftaláttartalma. A gyakorisággal párhuzamosan drasztikusan nőtt a molekula vizeletben mért koncentrációja.

Mindazonáltal, a szakértők szerint a megfigyelés jelenstőségének megértése mélyebb elemzést igényel.