Egyetlen abortusz vagy vetélés sem múlhat el nézve következmények nélkül – állítják a szakemberek, akik szerint minden alkalom 30 százalékkal növeli a szövődmények kockázatát.

Így néznek ki a meg nem született gyermekek. Olvasd el a Life.hu korábbi cikkét, és nézd meg a terhességmegszakítások áldozatait képekben. Vigyázat! Sokkoló képsorok!

Ismert tény, hogy a többszörös abortusz vagy vetélés jócskán megnehezíti a későbbi teherbe esést, illetve magát a várandósságot is. Az érintettek gyakran vérzést tapasztalnak a terhesség elején, illetve fennáll a koraszülés és az alacsony születési súly kockázata is, csakúgy, mint a méhlepényproblémáké.

A Tel Aviv-i Egyetem munkatársainak legfrissebb eredményei szerint minden egyes abortusz vagy vetélés önmagában is súlyos következményekkel járhat a későbbi várandósságokra nézve azokhoz képest, akik nem estek át ilyenen.

Forrás: Thinkstock

A tanulmány szerint az első trimeszteres terhességmegszakítás vagy vetélés növeli a császármetszés szükségességének esélyét. A munkálatokat Dr. Liran Hiersch és Yariv Yogev professzor irányította.

A szerzők 15 ezer szülés adatait vették górcső alá az utóbbi öt évből olyanok körében, akik egy vagy több első trimeszteres magzatvesztést éltek át.

Rájöttek, hogy az eddigi kutatások mind téves feltételezésen alapultak, hiszen azokkal hasonlították össze az eredményeket, akik például még sosem szültek, vagy első gyermeküknek hüvelyi úton adtak életet.

Dr. Hiersch és csapata ezzel szemben először szülteket vizsgált, illetve olyanokat, akiknek egy magzatvesztése volt, vagy pedig egy sem.

„Fontos kiemelni, hogy egy magzat elvesztése roppant gyakori jelenségnek számít, így többnyire nincs hatással a későbbi termékenységre és terhességre. Ugyanakkor az eredményeink szerint minden ilyen eset növeli a kockázatot, amit számításba kell venni rizikófaktorként” – összegezte a szakember.