A nők 12–14 éves koruktól közel 40 éven át havonta menstruálnak. Viszont ha a menstruációk jóval hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az krónikus állapotokhoz vezethet. Mi több, a ciklus bizonyos szakaszaiban még a dohányzást is sokkal nehezebb abbahagyni.

Kutatásokból kiderült, hogy a 35–45 éves nők 20 százaléka rendszeresen menstruációs fájdalmaktól szenved. Az erős, nagy mennyiségű vérveszteséggel járó vérzés nem csak a fokozott stresszforrást jelent, de komoly egészségi problémára is utalhat. Az utóbbira utaló tünetek között szerepel a hosszú lefolyású, 7-9 napig tartó menstruációs időszak, vérrögök megjelenése, rosszullét, gyengeség, pecsételő vérzés. Ezek a háttérben álló okok is lehetnek súlyosak, nem beszélve arról a veszélyről, amelyet a sokáig tartó, erős vérzésekhez gyakran társuló gyulladás jelenthet. 

Forrás: Thinkstock

Mi lehet az oka?

Több oka is lehet a jelenségnek: anatómiai elváltozás (méhmegnagyobbodás), endometriózis, hormonális zavarok (például pajzsmirigy-problémák). Ilyen tapasztalatokkor érdemes egy rákszűréssel egybekötött nőgyógyászati vizsgálatot elvégeztetni! 

BOTRÁNY! TILOS A MENSTRUÁCIÓ ÉS VÉRZÉS AZ INSTAGRAMON
A Huffingtonpost számolt be arról, hogy amikor Rupi Kaur feltöltött egy menstruációról szóló képet az Instagramra, az oldal szerkesztői eltávolították a fotót. Azóta mindenki erről beszél.

Menstruáláskor akarjuk igazán a cigit! 

A Psychiatry Journal szaklapban megjelent egy kutatás, amely azt mutatta, hogy a nők nehezebben szoknak le a dohányzásról a menstruációt követő follikuláris szakasz kezdetén. A Montreali Egyetem munkatársai 34 nőt és férfit vizsgáltak meg, akik naponta legalább 15 szál cigarettát szívtak. Az alanyok kérdőívek kitöltésén kívül agyi MR-vizsgálatoknak is alávetették magukat, miközben semleges képeket néztek, vagy olyanokat, amelyek a cigaretta utáni vágyat ébresztették fel bennük.

A nőket kétszer vizsgálták a menstruációs ciklusuk különböző szakaszaiban, és mérték az ösztrogén- és progeszteronszintjüket is.  

„Adataink azt mutatják, hogy a dohányzásra irányuló kontrollálatlan vágy a menstruációt követő follikuláris szakaszban a legerősebb.  Az ösztrogén és a progeszteron hormonok csökkent szintje valószínűleg felerősíti az elvonási tüneteket, és fokozza a sóvárgással összefüggő idegi ’»áramkörök« aktivitását" – nyilatkozta a kutatás vezetője. 

Így hat rád a menstruáció – Helló, tűsarok!
Felpüffedt, vizesedő végtagok, ingerültség, görcsök és fejfájás. Ezek a tünetek egyértelműen tetten érhetők a menstruáció alatt. De mi történik ezeken is túl a szervezetben?