A túlsúlyos terhes nők körében gyakoribb a halvaszülés

Forrás: Thinkstock -
Születés család terhes túlsúlyos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azoknak a terhes nőknek, akik jelentős túlsúllyal küzdenek, csaknem kétszer nagyobb esélyük van a halvaszülésre - derül ki egy friss tanulmányból. A fő kockázati tényező a magas vérnyomás és a különböző placenta-rendellenességek.

“Azt már korábban is tudtuk, hogy a túlsúlyos nők körében gyakoribb a halvaszületés, de ez az első igazán átfogó kutatás, amely az okokat is feltérképezi” - mondja a kutatást vezető Lisa Bodnar, a University of Pittsburgh professzora.

Forrás: Thinkstock

A szakemberek összesen 650 halvaszületést vizsgáltak 2003 és 2010 között. Halvaszületésként a terhesség 16. hetét követő eseteket definiálták, amelyeknél nem voltak életjelek a szülést követően. A sovány nők esetében ezer nőre kevesebb, mint nyolc halvaszületés jutott, míg a túlsúlyos nők esetében ezerből tizenhét esetben halvaszületést regisztrátak.

Ennek oka az, hogy bizonyos komplikációkra nagyobb valószínűséggel került sor: a magas vérnyomás, a placenta-rendellenességek, a magzati és a köldökzsinórral kapcsolatos abnormalitások mind nagyobb arányban jelentek meg ezekben az esetekben.

“Abban bízunk, hogy a kutatás rámutat arra, hogy mennyire fontos, hogy az orvos beszéljen a leendő anyával arról, hogy már a teherbeesést megelőzően elérje az ideális súlyát. Ez egy társadalmi szintű probléma, hiszen a halvaszületések száma jelentősen csökkenthető, ha a nők testtömeg-indexe a normális tartományban marad” – mondja Bodnar. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition októberi számában jelenik majd meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.