Egy kutatás szerint nincs feltétlenül rendben az agyunk – ezért!

Forrás: Thinkstock -
kutatás agyi vérkeringés feledékenység demencia memória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy magyar kutatás szerint a megkérdezettek többsége ugyan fontosnak tartja az agyi vérkeringés egészségének fenntartását, de mindössze minden harmadik ember tesz csak erre irányuló lépéseket - azaz nem tornáztatjuk eléggé az agyunkat. Pedig pár egyszerű lépéssel nem csupán a feledékenység és az ingerlékenység, de az öregkori demencia is elkerülhető lehetne.

Egy közelmúltban végzett magyar felmérésből kiderül, hogy a magyarok 90 százaléka tartja fontosnak agyi vérkeringésének fenntartását, 86 százalék pedig időközönként észlel magán olyan tüneteket, amelyek a nem megfelelő vérkeringésnek tudhatóak be – ilyen például a feledékenység, a fáradtság, az ingerlékenység.

Forrás: Thinkstock

„Ingerlékenységet a felnőttek 86 százaléka tapasztal magán valamilyen rendszerességgel, míg mentális kimerültségről 74 százalék, feledékenységről pedig 72 százalék számolt be” – mondta el dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus. Rámutatott arra is, hogy akiket valamilyen rendszerességgel érintenek a fenti problémák, közel 80%-ban élik meg stresszesen a hétköznapokat.

A megkérdezettek 26 százaléka úgy gondolja, hogy a gyengülő memória a 40-50 éveseknél kezdődik először, 30 százaléka pedig úgy véli, hogy ez kizárólag az 50 év felettieket veszélyezteti. További 10 százalék szerint 30 éves kor alatt is jelentkeznek ezek a tünetek, 16 százalék szerint bármikor, 3 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre.

A szakértő szerint

korántsem mindegy, hogy milyen mentális állapotban éljük meg a 70-80 éves kort!

Mit tehetünk agyunk frissességének fenntartása érdekében?

A neurológus szerint a fizikai mellett fontos tényező a mentális edzés is. Az agy folyamatos tornáztatása fontos tényező, amelyet olvasással, keresztrejtvények megfejtésével, új ismeretek megszerzésével, tanulással, valamint ginkgo biloba fogyasztásával tudunk még inkább serkenteni. Egy kutatás szerint a banán is serkenti az agy működését.
Forrás: Thinkstock

Megkérdeztük olvasóinkat, hogy ők mit gondolnak a témáról:

Kitti, tanuló (22):

"A vizsgaidőszakban különösen fontos, hogy tudjak koncentrálni, ilyenkor megszámolhatatlan mennyiségben veszem magamhoz az olyan serkentőket, mint a kávé és az energiaital. Különösebben nem figyelek oda a témára, ha fáradt vagyok, alszom, ha pedig ingerült, lerendezem magamban."

Barbi, újságíró (25)

"A kutatásban említett sport résszel egyetértek, valamint az új ismeretek szerzése, a korábbiak felfrissítése is fontos tényező! Általában mozgással és olvasással tartom karban magam, de gondolkodom azon, hogy újra elkezdek egy francia nyelvtanfolyamot – nem feltétlenül a megtudott adatok miatt."

Éva, grafikus (40)

"Úgy gondolom, hogy ennyi idősen minden nap ajándék. Ennek ellenére nem vagyok fáradt, sem ingerült, a memóriámmal sincs baj és bármikor lefutok 10 km-t."

Várkonyi Andreának is megvan a véleménye!

Híradósként nem engedhetem meg magamnak, hogy cserbenhagyjon az agyam, ezért folyamatosan tréningezem magam. Harmadéves vagyok a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, ahol pszichológiát tanulok, közben pedig gőzerővel készülök a spanyol nemzetközi nyelvvizsgára. A decemberi-januári vizsgaidőszak azonban még a szokásosnál is több agytornát igényel.

Egyik reggel, amikor a kislányomat öltöztettem, felcserélődött a menetrend, és azelőtt adtam fel a zoknit a lábára, hogy levettem volna róla a pizsamát. Amikor aztán lekerült a pizsama, vele együtt lehúztam róla a zoknit is – amit ezután hosszú perceken át kerestem, hiszen emlékeztem, hogy egyszer már ráadtam. Nóri szólt rám, hogy: „Anyu, ébresztő!"

Az orvos is beszél belőlem, amikor azt mondom: sokkal többet kellene tennünk agyunk egészségéért, már 35 év felett is. Fontosnak tartom, hogy a napi rutinba beépítve foglalkozzunk többet agyi vérkeringésünkkel. Figyeljünk oda az egészséges táplálkozásra, a rendszeres agytornára.

Hullámvasutazunk álmunkban – ezt műveli a testünk alvás közbenhttp://www.life.hu/drlife/20150915-szerveink-ejjel-is-aktivak-hullamvasutazunk-almunkban.htmlGondolkodtál már azon, hogy mi történik a belső szerveiddel alvás közben, melyik éber egész éjjel és melyik "ébred" veled együtt? Az, hogy pontosan mi történik velünk reggel és az, hogy mennyire érezzük pihentetőnek az alvásunkat nagyon sok dologtól függ. Dr. Life--Már az öngyilkosságra gondolt, amikor elhatározta, hogy lefogyhttp://www.life.hu/drlife/20150916-matthew-gorry-60-kilot-fogyott-fel-ev-alatt-most-szemelyi-edzonek-keszul.htmlA 22 éves Matthew Gorry hihetetlen akaraterőről tett tanúbizonyságot: fél év alatt 60 kilót fogyott.Most személyi edzőnek készül a korábban 155 kilós srác.Dr. LifeThinkstockFelvilágosító órákat fog adni Jessica Bielhttp://www.life.hu/drlife/20150916-jessica-biel-szineszno-online-szexorakat-ad-fiatal-lanyoknak-hogy-megismerjek-a-testuket.htmlNagy dologra készül a színésznő: Justin Timberlake felesége fiatal lányoknak szánt videókban fog beszélni arról, pontosan hogyan is működik a női test.Dr. Life--Ha keveset alszol, sokkal nagyobb eséllyel leszel beteghttp://www.life.hu/drlife/20150902-az-alvas-hianya-nagy-mertekben-noveli-a-megbetegedesek-kockazatat.htmlJelentősen csökkentheti a betegségekkel szembeni ellenállást a túl kevés alvás. A kialvatlanság négyszeresére növeli a nátha kialakulásának kockázatát.Dr. Life--Öt életet menthetett meg az agyhalott kisfiúhttp://www.life.hu/drlife/20150831-ot-eletet-menthetett-meg-az-agyhalott-kisfiu.htmlA debreceni klinikán agyhalottnak nyilvánították a kisfiút, aki a napokban súlyos autóbalesetet szenvedett. Dr. LifeThinkstockNeked vajon hány éves az agyad? Teszteld!http://www.life.hu/drlife/20150904-teszteld-az-agyadat-hany-eves.htmlIgaz vagy hamis? Válaszolj a következő 25 állításra, amiből megtudhatod, milyen állapotban van az agyad.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.