Néhány illegális szer, mint az LSD és a varázsgomba, segíthet a szorongásos tünetek és a poszttraumás stressz szindróma enyhítésében – állítja egy friss kutatás. Egy amerikai professzor korábban még egy ennél is meredekebb dolgot jelentett ki a szerekről.

A  1950-es és 1960-as évben született a legtöbb, témát érintő kísérlet. Az akkor ígéretesnek ítélt eredményeket felülírta a szerek illegálisnak minősítése. A modern tudósok most azt állítják, hogy az LSD és a varázsgomba nevű pszichedelikus drog nemcsak a szorongásos tüneteket oldja és a poszttraumás stressz szindrómát gyógyítja, de az alkoholfüggőség leküzdésében is hatékony segítséget nyújt – írja a Medicaldaily.

Timothy LearyForrás: Northfoto

Több mint negyven évvel ezelőtt a Harvard hírhedt professzora,

Timothy Leary mindenkit arra biztatott, hogy bátran éljenek a hallucinogén szerekkel, aminek eredményeként Nixon elnök a kutatót „Amerika legveszélyesebb emberévé” minősítette. A szakember számos kísérletet folytatott, majd az LSD gyógyászati célú bevetése mellett foglalt állást, végül megszüntették állását, a szert pedig illegális drogként kategorizálták.

Hiába illegális, mégis pozitívnak állítják be

A lizergsav-dietilamid, azaz LSD az ergolinok családjába tartozó pszichedelikus drog, amelynek hatására megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód és a szemlélet. A modern kutatók az utóbbi időben egyre többet foglalkoznak ennek a szernek a hatásával. A University of British Columbia szakemberei például Leary korábbi kutatásait megerősítve állítják: a megfelelő körülmények között, ellenőrizett formában használt LSD valóban jótékony hatással van a páciensre a pszichoterápia során.

Forrás: Thinkstock

"Az összes kutatás az 1950-es és 1970-es évek között zajlott, majd illegálisnak minősítették a szert anélkül, hogy a gyógyászati célú felhasználásának körülményeit alaposabban megvizsgálták volna” – állítja a kutatást vezető Dr. Evan Wood. A kutatás vezetője szerint a korábbi negatív tapasztalatok kizárólag a nem megfelelő, nem ellenőrzött, nem gyógyászati célú felhasználás számlájára írhatók, ugyanakkor az LSD pozitív hatásai ugyanakkor ma is számos páciens gyógyulásához járulhatnának hozzá.

Somogyi Katalin
Somogyi Katalin, a Life.hu klinikai szakpszichológusa
A pszichoaktív szerek olyan anyagok, amik a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják a fogyasztó hangulatát, tudatállapotát, gondolkodását és ennek következtében a viselkedését is.

Ebbe a csoportba tartoznak a narkotikumok (heroin), a stimulánsok (koffein, ecstasy), az altatók és nyugtatók (xanax), valamint a hallucinogének, amik hatására érzéki csalódások lépnek fel – megváltoztatva a realitást és az időérzéket – (LSD, kanabisz származékok). A hallucinogéneknek tudattágító-módosító hatásuk van, amely a meditáció vagy hipnózis alatt átélt módosult tudatállapothoz hasonlítható. A tudatmódosulás vagy tudattágítás hatékony eszköz a lelki elakadások feloldására. Ilyen állapotban más nézőpontja és jobb rálátása van a páciensnek a saját problémájára, ez segíti őt kilépni az aktuális elakadásból.

Nem ritka egyébként hogy a gyógyászatban „drogokat" alkalmaznak a gyógyításhoz. A morfint például fájdalomcsillapításhoz, az LSD-t egy időben évekig a depresszió és a szorongás kezeléséhez alkalmazták. Az LSD-t sokszor egy kalap alá veszik az úgynevezett kemény drogokkal, holott a függőségi és káros hatása bizonyítottan kevesebb, főleg ha ellenőrzött körülmények között, terápia alatt használják. A kérdés inkább az, milyen módon lehetne megvalósítani, a terápia folyamata során a szer jól ellenőrzött lehessen?!