Tamponhasználat miatt halt meg a 13 éves tinilány

Forrás: Thinkstock -
úszás betegség tünet halál tampon menstruáció toxikus sokk szindróma használat rosszullét fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jemma-Louise Roberts először gyomorrontásos tünetekkel került kórházba. Orvosai norovírust diagnosztizáltak nála, majd hazaküldték a fiatal lányt. Egy héttel később meghalt.

A 13 éves Jemma-Louise Roberts úszóedzései miatt kezdett el tampont használni, hogy menstruációja alatt is tudja folytatni a tréningezést. A lány, aki a helyi úszócsapat tagja volt, egy családi nyaralás alatt kezdett el rosszullétre panaszkodni.

Forrás: Thinkstock

Szülei később kórházba vitték gyermeküket, ahol az orvosok norovírusos fertőzést állapítottak meg nála, majd hazaküldték azért, hogy a többi beteg ne kaphassa el tőle a betegséget. A lány állapota azonban tovább romlott: egy héttel később egy agyi bevérzése miatt újból kórházba szállították, ekkor állapították meg tünetei igazi okát, a toxikus sokk szindrómát.

Mi a TSS?

A toxikus sokk szindróma egy rendkívül ritka, súlyos betegség, amelyet baktériumok toxinjai okoznak. Évente csupán 20 embert érint, és az esetek többségét valamilyen traumás sérülés, például égés vagy rovarcsípés váltja ki. Évente mindössze két eset hozható összefüggésbe a tamponnal. Korábban egy fiatal lány kómába esett miatta, egy modellnek pedig amputálni kellett a lábát a betegség következtében. A TTS-ről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.