A San Diegó-i 55. Interscience Conference on Antimicrobial Agents konferencián arról számoltak be a kutatók, hogy sikerült létrehozniuk egy olyan eszközt, amely egyszerre képes humán immundeficiencia vírus és herpesz elleni gyógyszert bejuttatni a szervezetbe.

A szilikon hüvelygyűrű hidrofil molekulákat juttat be a szervezetbe, például tenofovirt, amely a HIV-1, a humán immundeficiencia vírus leggyakoribb törzse ellen fejti ki a hatását, valamint aciklovirt, amely a herpesz vírus ellen hat. A szakértők azt remélik, hogy a gyűrű előnyére szolgál majd azoknak a sérülékeny nőknek, akik a HIV és a nemi betegségek magas kockázatának vannak kitéve.

Olvasd el cikkünket egy férfiről, akinél az AIDS családi örökség volt.

A hüvelygyűrű létrehozásához felhasznált eszközt a francia Jean Monnet Egyetem vezetésével egy virológusokból, kémikusokból és egy szilikonmérnökből álló kutatócsoport fejlesztette ki.

A polimer anyagokból készült eszközökkel végzett szabályozott gyógyszerfelszabadítás elvét az 1960-as években dolgozták ki, és azóta is sikerrel alkalmazzák hüvelygyűrűkben hosszan ható szteroidok bevitelére a menopauza tüneteinek kezelésére, valamint fogamzásgátlásra. A sikeres gyűrű megtervezésének egyik problémáját a gyógyszer-permeábilitás jelentette.

A mostani gyűrű létrehozásának fő nehézsége az volt, hogy a szilikon hidrofób vegyület. A szakértők úgy kerülték meg ezt az akadályt, hogy egy hidrofil vegyületet adtak hozzá a szilikonhoz, amely lehetővé teszi a gyógyszer felszabadítását a tartályokból.

Forrás: FLOW PR

Meriam Memmi, a tanulmány szerzője elmondta, hogy a gyűrűk némelyike akár 1,5-3,5 mg/nap koncentrációjú aciklovirt, és 3-5 mg/nap koncentrációjú tenofovirt képes felszabadítani akár 50 napig is. Ilyen dózisokkal megelőzhetők a vírusos nemi betegségek, például a HIV-1, a hepatitisz B és a herpesz. Az új eszköznek köszönhetően a szilikongyűrűk folyamatosan képesek felszabadítani hidrofil antivirális gyógyszereket hosszú ideig olyan koncentrációban, amely semlegesíteni tudja az ondóban jelen lévő vírusokat.

A kutatók most a klinikai vizsgálatokat tervezik, és azt remélik, hogy ezt követően megkezdődhet az eszköz olcsó tömeggyártása.