"Táplálni a világot, energiát adni az életnek” - Valóban mindenhol tudatosan étkeznek?

élelmezés világkiállítás Magyaroroszág Expo Milano Milánói Expó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Májusban kezdődött el a milánói expó, amelynek mottója "Táplálni a világot, energiát adni az életnek". A kreatív újrahasznosítás jegyében telik a rendezvény. De vajon mi a helyzet Magyarországon és a világon élelmezés terén? Utánajártunk.

A világkiállításon az egészségmegőrzésen, a tudatos, változatos és örömteli táplálkozáson keresztül próbálja minden ország magát promotálni, bemutatva a környezetvédelemért, a fenntartható fejlődésért tett lépéseit. Azonban az élelmezési helyzet közel sem ilyen vidám...

Európában és Ázsiában elkeserítő a helyzet, Amerikáról már nem is beszélve

Az európai és közép-ázsiai felnőtteknek több mint a fele túlsúlyos. Rengetegen szenvednek vitamin-, jód-, cinkhiányban, és a vérszegénység is kifejezetten jellemző. Ezzel szemben az ázsiai gyerekek alultápláltak, sok országban annyira súlyosan, hogy növekedési zavarok is kialakultak náluk. Albániában, Szlovéniában, Olaszországban és Portugáliában az öt év alatti gyerekek túlnyomó része elhízott. Közép-Ázsiában a 18 év alattiak 40 százaléka jódhiányos, Európában ez az arány még szörnyűbb: 60 százalékuk nem jut elég jódhoz.

Forrás: Thinkstock

Ezeken a területeken

a betegségek egyharmadát a nem megfelelő, egészségtelen táplálkozás okozza!

Európa országai közül a legtöbb már elfogadta a javaslatot, hogy javítsanak az ételek minőségén, törekedjenek tápanyagban való gazdagságára és az étrend változatosságára.

Az Egyesült Államokban régóta problémát jelent az elhízottság, túlsúlyosság mértéke. Zsírban, szénhidrátban és cukorban gazdag ételeket fogyasztanak a gyerekek és a felnőttek is. Az utóbbi néhány évben főként a nagyvárosokban megjelentek a bio-, vegán és organikus üzletek, éttermek, azonban ezek egyelőre nem mindenki számára elérhető áron kínálják termékeiket.

Magyarország a vitaminhiányosok és elhízottak országa

Gyerekek és felnőttek egyaránt vitaminhiányosak Magyarországon. A-, D- vitaminokból, jódból és kalciumból sem jutnak hozzá elegendő mennyiséghez. A leggyakoribb a cinkhiány. Általánosságban kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, sokan nem tudják megengedni maguknak, hogy egészséges élelmiszereket vásároljanak. A fehér kenyér, a tészta és krumpli hamarabb kerül az emberek kosarába az üzletben, mint más élelmiszerek, ugyanis ezek megfizethetőbbek.

Forrás: Thinkstock

Az öt év alatti gyerekeknek több mint harminc százaléka elhízott, és 2014-ben Magyarország lett Európa legkövérebb országa.

Jó helyezést értünk el az európai hájbajnokságon

Ha körbenézünk az utcán, minden harmadik ember túlsúlyos körülöttünk, legalábbis a statisztikák szerint. Bár sokan odafigyelnek az életmódjukra, ennek ellenére elsőként végeztünk az európai zsírbajnokságon. Mégis hogy lehet ez?

Még abszurdabb a helyzet, hogy bár az elhízás mértéke nagy, mégis több ezer gyerek éhezik. Körülbelül 15-20 ezer gyerek nem jut elég ételhez az országban.

Az éhezés két típusát lehet elkülöníteni, a mennyiségi és a minőségi éhezést. A mennyiségi éhezés azt jelenti, hogy a szervezet kevesebb energiához jut, mint amennyi a napi szükséglete, ezért testsúlycsökkenés indul meg. A minőségi éhezéskor a szervezet nem megfelelő arányban kapja meg a tápanyagszükségletét, ami alultápláltsághoz és túltápláltsághoz is vezethet. Mindkét típusú éhezésnek súlyos egészségügyi, munkaerőpiaci, iskolai következményei lehetnek. Hazánkban a minőségi éhezés a gyakoribb, bár sokan küzdenek élelmiszerhiánnyal is - számolt be egy korábbi cikkében az Origo.

Forrás: Thinkstock

Néhány alapvető élelmiszer nagyobb szerephez jut, ezért könnyen kialakul az egyhangú étrend, ami hiánybetegségekhez vezethet.

A tendencia

Bár a helyzet egyelőre nem a legrózsásabb, azt érdemes megemlíteni, hogy a tendencia javuló. Az elmúlt évtizedekben a világ minden területén sokat fejlődött az élelmiszerek minősége, és egyre többeknek esik a testtömegindexe a normált tartományba.

Támogatott tartalom.

Megható! Összefogtak a focisták Lázár Bencéérthttp://www.life.hu/drlife/20150929-osszefogtak-a-focistak-lazar-benceert.htmlA fiatal sportoló, Lázár Bence leukémiával küzd. A hétvégén „Gyógyulj meg, Bence!” feliratú pólókban játszottak a focicsapatok, így támogatva a beteg labdarúgót.Dr. Life--Mozgáskorlátozott parkolóhelyet festett fel magának az útra egy nőhttp://www.life.hu/drlife/20150911-felfestett-maganak-egy-mozgaskorlatozott-parkolohelyet-a-no.htmlClaire Lomasnak elege lett, hogy még mindig nincs kislánya iskolája előtt mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhely, holott áprilisban kérvényezte felfestését. Úgy döntött, majd ő intézkedik.Dr. LifeThinkstockMellnek kinéző óriási tumor nőtt egy nő hátára - SOKKOLÓ FOTÓhttp://www.life.hu/drlife/20150910-mellnek-kinezo-oriasi-tumor-nott-egy-no-hatara.htmlNői mell méretű tumor nőtt egy asszony hátára. Több, mint 10 évig nem fordult orvoshoz a legalább D-kosaras problémával.Dr. LifeThinkstockKétszeresére dagadt a férfi bele a felgyülemlett széklettőlhttp://www.life.hu/drlife/20150909-ketszeresere-dagadt-a-ferfi-bele-a-felgyulemlett-szeklettol.htmlÉvekig nem tudtak segíteni egy 27 éves férfi problémáján, mert nem jöttek rá, mi lehet a baja. Végül kiderült, furcsa betegség miatt van szörnyű székrekedése.Dr. LifeThinkstockElkerülhető a gyermekorvos? Kövesd tippjeinket!http://www.life.hu/drlife/20150907-gyermekkori-egeszseg-elkerulheto-a-gyermekorvos.htmlSem a gyerekek, sem a szülők nem mennek szívesen a gyermekorvoshoz. Ha el lehet kerülni, miért ne tennénk? Néhány házi praktikát érdemes megtanulni, így a kellemetlen élmény helyett otthon is meggyógyulhat a kicsi. Íme, néhány jól bevált tipp!Dr. LifeThinkstockMegrázó fotósorozat készült "láthatatlan" betegségekben szenvedőkrőlhttp://www.life.hu/drlife/20150907-megrazo-fotosorozat-keszult-lathatatlan-betegsegekben-szenvedokrol.htmlKét fiatal, akik "láthatatlan" betegségben szenvednek, fotósorozatot készített sorstársaikról.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.