Ki a számunkra legvonzóbb az ellenkező nemből? Erre a kérdésre mindannyian mást válaszolunk, hiszen nem ugyanazok a prioritások. Egy kutatás eredményei alapján azonban nem teljesen az elménk irányítja azt, hogy kiért leszünk oda meg vissza.

A bostoni Massachusetts General Hospital kutatócsoportja ikerkutatás segítségével térképezte fel vonzalmaink mozgatórúgóját – írja az Independent. “Az egyik fő felfedezés az volt, hogya legtöbb ember a szimmetriához vonzódik. Most azonban úgy tűnik, hogy a kérdés a mi fejünkben dől el, tőlünk függ, mi az, ami izgalmas lesz a számunkra” – mondja a kutatást vezető Laura Germine.

Forrás: Thinkstock

A kutatás során 547 egypetéjű ikerpárt és 214 kétpetéjű ikert figyeltek meg közelebbről. A résztvevők 98 férfi és 102 női arcot láttak, és pontozták az arcokat attól függően, hogy mennyire tartották vonzónak őket. A szakemberek az egyéni preferenciák skáláját is felállították, hogy lássák, hogy az egyes résztvevők pontozása mennyiben tér el a teljes csapat átlagos pontrendszerétől.

A kutatás első részében kiderült, hogy ha véletlenszerűen kiválasztottak két résztevőt, azok 48 százalékban egyetértettek abban, hogy a képen mutatott arc vonzó-e, míg az esetek 52 százalékában más véleményen voltak. Ezután arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy a gének vagy a környezeti tényezők játszanak-e fontosabb szerepet abban, kihez fogunk vonzódni, vagyis mi az oka az 52 százalékos véleménykülönbségnek.

Forrás: Thinkstock

Minden egyes ikerpár preferenciáit összevetették egymással, hogy kiderüljön, mennyire vannak egy hullámhosszon e téren. Ezután megvizsgálták, hogy az egyezések mennyiben térnek el a kétpetéjű ikrek preferenciáitól. Kiderült, hogy az egypetéjű ikrek gyakrabban voltak hasonló véleményen, mint a kétpetéjűek, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a genetika fontosabb szerepet játszik preferenciáinkban, mint a környezeti tényezők.

Ha gazdag, nem baj, hogy testes
A Kolumbiai Egyetem tudósai szerint a nők mindaddig nem bánják, hogy kövér a partnerük, amíg azoknak vastag a pénztárcájuk. A szakértők a kutatásban közel 700 amerikai pár szokásait vizsgálták meg, és megállapították, hogy minden 10%-os testtömegindex-növekedést a férfiaknak mintegy 2%-os fizetésemeléssel kell kompenzálniuk ahhoz, hogy a másik érdeklődését azonos szinten tartsák