Rejtélyes tüsszögő rohamtól szenved egy 12 éves texasi lány

betegség Texas rejtély lány tüsszögés tüsszentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 12 éves Katelyn Thornley nem is sejtette, amikor egy nap tüsszentett egyet, hogy onnantól kezdve nem lesz nyugta. Azóta naponta akár 12 000-et is tüsszent, és bár már hat különböző orvosnál járt, egyik sem találta meg a probléma gyökerét.

A texasi lánynak csak akkor van nyugta, ha a napi tüsszögéstől kimerülten végre elalszik, ám másnap folytatódik a kálváriája. A hasa állandóan fáj a tüsszentésektől, a lábát gyengének érzi, enni is alig bír, az iskolában pedig még társai gúnyolódásait is el kell tűrnie.

Forrás: Getty Images/moodboard RF/Moodboard

Dr. Mered Parnes, a Texas Gyermekkórház neurológusa szintén vizsgálta Katelynt, és szerinte egy a Tourette-szindrómához hasonló esettel állnak szemben, vagyis egyfajta tikkeléssel. A tikkelés lényege, hogy az illető folytonosan ismételget egy mozdulatot, például pislog, vagy az orrával fintorog, és leginkább gyerekekre jellemző. Ezek hátterében sokszor a kialvatlanság vagy a stressz áll, és esetleg gyógyszerrel meg lehet szüntetni, de csak abban az esetben érdemes ilyen drasztikus lépést tenni, ha a tikkelés a hétköznapi életvitelben zavarja a beteget.

2009-ben a sajtóban már megjelent egy Katelynéhez hasonló eset, az akkor 12 éves Lauren Johnson szintén tartós tüsszögő rohamtól szenvedett és emiatt már iskolába sem tudott járni. Szülei hipnózissal is megpróbálkoztak nála, de attól sem javult a lány állapota.

Friss kutatás: a napfény késleltetheti a szklerózis multiplex megjelenéséthttp://www.life.hu/drlife/20151010-a-kamaszkori-napfenybehatas-kesleltetheti-a-szklerozis-multiplex-megjeleneset.htmlA legfrissebb kutatási eredmények szerint később alakul ki a betegség a szklerózis multiplexes betegekben, ha tizenéves korukban rendszeresen több időt töltöttek a napon. Ez is azt bizonyítja, hogy a betegség és a napfény illetve D-vitamin hiány valóban összefügg egymással.Dr. Life--Görbe maradhat a magát megcsonkító migráns péniszehttp://www.life.hu/drlife/20150906-gorbe-maradhat-a-magat-megcsonkito-migrans-penisze.htmlAhogy arról korábban beszámoltunk, Debrecenben egy migráns saját kezűleg csonkolta péniszét. Most úgy tűnik a férfi hímvesszője maradandó károsodást szenvedett.Dr. Life--Befolyásolhatja a férfiak termékenységét, hogy milyen húst esznekhttp://www.life.hu/drlife/20150815-igy-befolyasolhatja-a-ferfiak-termekenyseget-hogy-milyen-hust-esznek.htmlEgy friss kutatás szerint a férfiak termékenysége szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mit esznek, ugyanis míg a feldolgozott hústermékek – például a szalonna, a virsli és hasonlók – kifejezetten árthatnak, addig a csirke vagy a pulyka éppen ellenkezőleg, segíthetnek a gyermekáldásra készülőknek.Dr. LifeThinkstockAkár egy falat kenyér, annyira hiányzik a lelkünknek a nyugalom – A lelki karbantartás jó szokásunkká válhat!http://www.life.hu/drlife/20151009-lelki-egeszseg-vilagnapja-foglalkozzunk-magunkkal-fontosabb-mint-hinnenk-szakerto.htmlA lelki egészség világnapját 1992 óta ünneplik minden évben, október 10-én a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésének eredményeképpen. A világnap célja a pszichológiai problémákkal élőkkel szembeni előítéletek elleni harc és lelkünkre való odafigyelés fontosságának tudatosítása. A Life.hu szakértője olyan technikákat is ajánl, amelyek a lelkünket illetően csodákra képesek! Dr. LifeThinkstockFotókon dokumentálja mellei növekedését a transzszexuális nőhttp://www.life.hu/drlife/20151010-courtney-demone-melleinek-novekedeset-fotokon-dokumentalja.htmlA transzszexuális nő, Courtney Demone folyamatos hormonkezeléseket kap, hogy végre mellei nőhessenek. A testén végbemenő változásokat fotókon dokumentálja. Dr. LifeOrigoHang alapján ismeri fel a Parkinson-kórt egy magyar algoritmushttp://www.life.hu/drlife/20151009-hang-alapjan-ismeri-fel-a-parkinson-kort-egy-magyar-algoritmus.htmlA beszélő hangja alapján a Parkinson-kór felismerésére alkalmas algoritmust fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy nemzetközi beszédtechnológiai versenyre. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.