Behorpadt homlok, szőrös hónalj és társai - beteges trendek, amik még az egészségnek is árthatnak

fashion week műtét implantátum eljárás hónaljszőr piercing
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem szokatlan jelenség, hogy Ázsiában máshogy vélekednek a trendekről, hajmeresztő, az európai gusztustól eltérő ételeket készítenek, és furábbnál furább ötletekkel, beavatkozásokkal rukkolnak elő. A Life.hu szakértője elárulja, milyen pszichológiai hátterük lehet ezeknek az extrém beavatkozásoknak.

Szemgolyóékszer

Aki már látott japán animációs filmet (más néven animét), az bizonyára tudja, hogy ezen alkotások készítői hatalmas szemekkel teszik még rokonszenvesebbé a figurákat. A távol-keletiek amúgy is másképp gondolkoznak dolgokról, így nem meglepő az újabb, általuk kreált őrület: a szemgolyóékszer! A gyakorlatban a bevállalós lányok (és fiúk) különböző formájú platina ékszereket helyeztetnek el a szemgolyójukon. Enyhe túlzással azt is állíthatnánk, hogy az ékszer jól mutat, de nagyon veszélyes, hiszen az eltávolítása is komoly procedúra.

Forrás: themedicalbag.com

A Life.hu pszichológus szakértője, Somogyi Katalin szerint számos motiváció állhat a jelenség hátterében. "Ha valaki ilyen extrém dologra vállalkozik, minden esetben valamilyen kompenzációról beszélhetünk. Sokszor a fő helyen a testképzavar, drasztikusabb esetben szomatoform zavar állhat, aminek legfőbb tünete a saját testtel való elégedetlenség enyhébb vagy súlyosabb formája. Az elégedetlenség hátterében pedig

gyökérproblémaként az önbizalomhiány valamilyen válfaja állhat,

ami fokozott megfelelési vággyal párosul. Az önbizalomhiány és a megfelelési kényszer következményeként vállalkozhat valaki ilyen extrém dologra, ami azzal a kockázattal járhat, hogy saját egészségét, testi épségét veszélyezteti. A háttértényezők konkrétabb feltárásában szakember segítségét kell kérnünk."

Madonna hónaljreceptje átgondolva

Amióta csak lehetséges, a nők örömmel változtatják a hajuk színét. Egy újabb divat kicsit messzebbre megy, nem eltünteti a hónaljszőrt, hanem ellenkezőleg: kiemeli.

A színesre festett hónaljszőrzet az új trend,

a kozmetikusoknak már nem a gyantázás, hanem a színek különböző spektrumának alkalmazása a legfőbb dolguk – legalábbis Ázsia nagyobb országaiban. A tendenciát Madonnára is visszavezethetnénk, aki nemcsak exhibicionizmusáról híres, de a nyolcvanas évek szőröshónalj-irányzatának egyik fő ikonja volt.

Forrás: popsugar.com

Úszósapka az egész arcra

A facekini Kínában robbant be és hódított teret magának. A szokatlan, inkább betörőmaszkra hasonlító, rugalmas anyagú maszkot

eredeti funkciója szerint az UV-sugárzás és a medúzatámadások ellen viselték a fürdőzők,

azonban kezd sikkessé válni a parton is. Már komoly kultusza is kialakult a különböző, élénk színekben kapható maszkoknak, amiket minden tengerparton meg lehet venni a térségben. A tervezők bizakodóak, szerintük csak idő kérdése, hogy Amerikába is berobbanjon az őrület.

Forrás: AFP

"A facekini egyrészt ambivalens belső igényekről árulkodik, hiszen a viselője rejtőzködni akar és egyszerre feltűnési vágya is van - ez a kettő ráadásul egyszerre. Másodrészt a testképzavar (a saját testtel való elégedetlenség) valamilyen szorongással is párosulhat, hiszen a napfénytől is védik magukat. Ezek a kényszeres gondolatok, rögeszmék késztethetik arra a viselőket, hogy egy ilyen meghökkentő dolgot hordjanak" - mondta Somogyi Katalin pszichológus.

Fánk a homlokon

Nehéz szavakat találni arra a beavatkozásra, amely során a plasztikai sebész „fánkhomlokot” varázsol a bevállalós egyéneknek. A külön erre a célra kialakított implantátumot méregdrágán, a homlok alatti bőrbe helyezik be a műtét során.

Forrás: images.lacarmina.com, i.ytimg.com

Kata szerint míg a szemgolyós esetnél a tetszésvágy, ebben az esetben valamilyen emberi kapcsolati igény vagy félelem lehet a háttérben. "Ha találkoznánk egy ilyen emberrel, biztosan sokféle benyomásunk adódhatna róla egyszerre. Akár gondolhatjuk azt is, hogy valamilyen különleges kiválasztott személlyel találkoztunk, valamilyen szellemi vagy spirituális vezetővel, akinek a harmadik szeme szuperfejlett. Ugyanakkor azt az érzést is okozhatja, hogy

ennek az embernek valamilyen súlyos betegsége van,

ami sajnálatot vagy valamiféle idegenkedést válthat ki belőlünk.
A "repedt homlok-effektus” ellentétes asszociációkat vált ki, éppen ezért meghökkentő hatással is lesz ránk. Valószínű, hogy aki ezt a műtétet bevállalja, igényt érezhet az emberek meghökkentésére és érzelmi reakció kiváltására. Vajon ez a szándékosan kiváltott érzelmi reakció megkönnyíti az emberekkel való kommunikációját, vagy inkább magányossá teszi? Mindkettő verzió lehetséges."

A pszichológus szerint a testképzavar lehet a fő ok!

Összességében nézve mindhárom jelenségnél vezető tünetként a testképzavar állhat. Érdekes ugyanakkor, hogy amíg a facekini esetében egészséggel kapcsolatos szorongás, addig a szemgolyópiercing és homlokfánk esetében egészségkárosító „motivációról” beszélhetünk. Mindhárom jelenség súlyos kényszeres, rögeszmés, akár téveszme szintű gondolatokban nyilvánulhat meg, amik annyira erősek lehetnek, hogy ilyen extrém viselkedésre sarkallhatják az illetőt. Ilyen esetekben a kontroll és a reális értékítélet csökken, a kényszeres gondolatok átveszik az irányítást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.