5 dolog, amit nem tudtál a tamponról

Forrás: Thinkstock -
tampon menstruáció menzesz betét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte valamennyi női egészségügyi termék hosszú utat járt be, mire eljutott hozzánk a mai formájában. Ezúttal a tampont vesszük górcső alá – íme, a legmeglepőbb tények, amelyeket nem tudtál róla.

A tamponok ősei növényi rostokból, gyapjúból, illetve papiruszból készültek.

Mi több, az ókori Görögország hölgyei aprócska fapálcika köré csavart gézt helyeztek hüvelyükbe, hogy elkerüljék a szivárgást. Ez bizony nem lehetett kellemes!

Forrás: Thinkstock

A negyvenes, ötvenes évek vallási vezetői úgy vélekedtek, hogy a tamponhasználat miatt a nők erősen izgatottá válnak.

Nyilván egyik nagyhatalmú vezető sem hallhatott ekkor még a PMS tüneteiről.

A hetvenes évek előtt sem a menstruáció, sem a tamponhasználat nem volt közbeszéd tárgya.

Olyannyira, hogy még a televízióban is megtiltották az ilyesfajta termékek reklámozását. Hiszen egy igazi, szerény nő nem kürtölte világgá, hogy éppen melyik szakaszában jár periódusában. Az effajta „illetlen" női diskurzusok elkerülése miatt éppen ebben az időszakban terjedtek el az első felvilágosító könyvek.

Egy átlag amerikai nő körülbelül 16 ezer tampont használ el élete során.

Ez átszámítva 3 ezer amerikai dollárba, azaz 811 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül. Mi ez, ha nem vaginaadó?

A tamponokat valaha a nem kívánt terhesség megelőzésére használták.

A szakértők a mai napig felhívják a figyelmet, mennyire téves ez az elképzelés. A tampont a menstruáció alatti használatra tervezték, nem másra.

5 hiba, amit sose kövess el tampon használatakorhttp://www.life.hu/drlife/20150707-tampon-menstruacio-noi-dolog.htmlA menstruáció szívás, a vele járó tampon használata még inkább. Mégis, ha már így hozta a sors, hogy a nőket minden hónapban érinti ez az állapot, legalább legyünk óvatosak, és ne kövessünk el szarvashibákat!Dr. LifeThinkstockHalálos fenyegetést kapott a menstruációs vérével fotózkodó lányhttp://www.life.hu/news/20150904-halalosan-megfenyegettek-a-menstruacios-verrel-fotozkodo-lanyt.htmlHalálos fenyegetést kapott Louelle Denor, aki saját, mestruációs vérrel borított kezéről lőtt nemrég egy szelfit, amit meg is osztott Instagramon.NewsOrigoEzért ne vidd magaddal a gyerekedet, ha tampont vásárolszhttp://www.life.hu/csalad/20150902-ezert-ne-vidd-magaddal-a-gyerekedet-ha-tampont-vasarolsz.htmlRengetegen lájkolták Facebookon egy anyuka posztját, aki mindössze egyetlen mondattal rávilágított arra, miért ne vigye az ember a gyerekét tampont vásárolni. CsaládThinkstockMenstruáció és dohányzás: ez a kapcsolat közöttükhttp://www.life.hu/drlife/20150827-egeszsegi-gondot-jelenthet-a-menstruacio-amikor-meg-a-cigit-is-jobban-kivanjuk.htmlA nők 12–14 éves koruktól közel 40 éven át havonta menstruálnak. Viszont ha a menstruációk jóval hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az krónikus állapotokhoz vezethet. Mi több, a ciklus bizonyos szakaszaiban még a dohányzást is sokkal nehezebb abbahagyni.Dr. Life--A menstruációs bugyi a jövő tamponjahttp://www.life.hu/drlife/20150604-a-menstruacios-bugyi-a-jovo-tamponja.htmlBár manapság a tamponok és betétek egészen jól szolgálnak, és nem engednek át folyadékot, mégis van, hogy véresebb a helyzet, mint a walesi bárdokban, és a kedvenc bugyid sem ússza meg. Dr. Life--Menstruáció vs. szunyálás? A ciklusunktól is függ az alvászavarunkhttp://www.life.hu/drlife/20150626-ciklustol-fugg-a-menopauzas-alvaszavar.htmlA változókorba lépő nőknél a hormonváltozások miatt nagyobb az alvászavarok jelentkezésének esélye a hónap bizonyos napjain. Ez derül ki egy friss kutatásból.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.