Sokkoló! Jógázás közben tört el a férfi combcsontja

Forrás: Thinkstock -
baleset combcsont mozgás jóga sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felügyelet nélkül jógázott, végül a kórházban kötött ki, mikor megröntgenezték még az orvosok sem hittek a szemüknek.

A jógarajongó férfi éppen egy olyan pozícióban volt, ami a csípőizmok intenzív megfeszítésével jár, amikor hangos reccsenést hallott és iszonyú fájdalmat érzett. Azonnal kórházba szállították, ahol kiderült, hogy eltört a combcsontja, s rögtön meg kell műteni – írja a Daily Mail.

Forrás: Thinkstock

A 39 éves páciens már két éve jógázott, az esetet megelőző nyolc hétben napi egy órát foglalkozott vele. Egy reggeli órán kezdte el felügyelet nélkül a pozíciót, ami a sérülését okozta. A sürgősségi osztály orvosainak feltűnt, hogy a férfi egyik lába rövidebb, és a sérülés miatt csípőből kifordult. A röntgenfelvétel törést mutatott a combcsont száránál. A szakértők úgy vélik, hogy

ez az első eset, amikor valaki jógázás közben sérült így meg.

A combcsont egyébként az emberi test leghosszabb, legerősebb és legnehezebb csontja, súlyunk nagy részének elbírója.

Combcsonttörés általában nagy erőhatásra következik be, fiataloknál pedig jellemzően nagysebességű közúti baleseteknél. A pórul járt jógázó combjába speciális tartórudat ültettek, és kis bemetszésen keresztül mindkét végén összecsavarozták a csontot, hogy megfelelően gyógyuljon. Tíz nappal a beavatkozás után hazamehetett, öt hónappal később pedig fájdalommentesen járni tudott. Azóta ismét jógázik, bár kerüli a megerőltető pózokat.

Mi azért óva intenénk a sok magán gyakorlástól, esetleg másik mozgást ajánlanánk neki a további balesetek elkerülése végett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.