Mégsem árt annyira az egészségünknek, ha sokat ülünk?

Forrás: Thinkstock -
Iroda halálozás életminőség élet kutatás egészség munka ülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A munkahelyen vagy a tévé előtt üldögélés nem áll összefüggésben a korai halálozással – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint probléma legfeljebb a mozgáshiányból lehet, magából az ülő testhelyzetből nem.

A vitatott eredmények ellentmondanak a nemzetközi irányelveknek, amelyek szerint a tartós ülés edzésmennyiségtől függetlenül káros az egészségre. A szerzők azonban hozzáteszik, hogy az orvosoknak nem kellene az ülve töltött idő csökkentését javasolniuk anélkül, hogy ne tennék hozzá: többet illene mozogni - írja az IFL Science.

Korábbi kutatások szerint a hosszan tartó ülés fizikai aktivitás mellett is növeli a korai halálozás veszélyét. Januárban például kanadai szakértők mutatták ki, hogy

egy óra mozgás nem ellensúlyozza 23 órányi ülés negatív hatását.

Következtetésük szerint az ülve töltött idő növeli a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák kockázatát is.

Forrás: Thinkstock

Jelen tanulmányhoz több mint 5 000 főt kísértek figyelemmel 16 éven keresztül, akik beszámoltak róla, hogy mennyit ülnek és milyen célból, illetve mennyit mozognak és milyen intenzitással. A szerzők figyelembe vették a résztvevők korát, nemét, etnikumát, társadalmi státuszát, általános egészségi állapotát, dohányzását és alkoholfogyasztását, valamint étrendjét is.

A kutatást vezető Dr. Richard Pulsford beszámolója alapján a 16 év után úgy találták, hogy az ülés – bármilyen célból – nem növeli a korai halálozás veszélyét.

Behorpadt homlok, szőrös hónalj és társai - beteges trendek, amik még az egészségnek is árthatnakhttp://www.life.hu/drlife/20151012-beteges-trendek-hoditanak-homlok-implantatum-szoros-honalj-szemgolyo-piercing.htmlNem szokatlan jelenség, hogy Ázsiában máshogy vélekednek a trendekről, hajmeresztő, az európai gusztustól eltérő ételeket készítenek, és furábbnál furább ötletekkel, beavatkozásokkal rukkolnak elő. A Life.hu szakértője elárulja, milyen pszichológiai hátterük lehet ezeknek az extrém beavatkozásoknak. Dr. LifeAFP5 egészségi dolog, amit lecserélünk, pedig nem kellene!http://www.life.hu/drlife/20151009-normal-helyett-glutenmentes-szappan-helyett-kezfertotlenito-nem-tesz-jo-a-szervezetunknek.htmlA rossz szokásoktól megszabadulni, és egészségesekkel helyettesíteni őket, az első lépés az egészségi céljaink elérésére. Néha viszont a jobb választásoknak is van árnyoldaluk, és lehet, hogy egyáltalán nem tesz nekünk jót a váltás. Most szakértők árulják el az igazságot a leggyakoribb egészséges cserékről, hogy eldönthessük, mi segít a legjobban az egészségügyi céljaink elérésében Dr. Life--Neked milyen az egészségstílusod?http://www.life.hu/drlife/20151005-felmeres-keszult-az-egeszsegunket-illetoen-lenne-min-valtoztatnunk.htmlIskolások és felnőttek között végeztek felmérést egészségszokásaikról. Kiderült, hogy fontosnak tartjuk az egészségünk megőrzését, mégis fotel magyarok vagyunk. Vajon mennyire változhat meg ez a tendencia és hol lehet hatékonyan elérni az egészséggel kapcsolatos üzenetekkel a fiatalokat? Dr. LifeThinkstockÍgy adjunk több egészséges évet gyermekeinknekhttp://www.life.hu/drlife/20150922-igy-adjunk-tobb-egeszseges-evet-gyermekeinknek.htmlTöbb, mint hatmillió ember túlsúlyos Magyarországon, és küzd meg miatta olyan betegségekkel, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, vagy az ízületi problémák. Az elhízott gyermekekre ugyanez a sors vár, ha nem teszünk valamit még időben. Dr. Life--Így adjunk több egészséges évet gyermekeinknekhttp://www.life.hu/drlife/20150922-igy-adjunk-tobb-egeszseges-evet-gyermekeinknek.htmlTöbb, mint hatmillió ember túlsúlyos Magyarországon, és küzd meg miatta olyan betegségekkel, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, vagy az ízületi problémák. Az elhízott gyermekekre ugyanez a sors vár, ha nem teszünk valamit még időben. Dr. Life--Így lehet egészségesebb a munkahelyed!http://www.life.hu/drlife/20150908-munkahelyi-egeszsegfejlesztesi-technika-kampany-egeszsegvedelem.htmlAz, hogy mennyit, és milyen hatékonysággal dolgozol, nem csak rajtad múlik: a statisztikák szerint a munkavállalók egészségének támogatása akár 80 százalékkal is megnövelheti a termelékenységet, és jelentősen csökkenti a hiányzások mértékét.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.