szívderítő szivacs használati tárgy szék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak termékek amelyről úgy tudjuk, hogy javítja az egészségünket és a jóllétünket, valójában ellentétes hatás fejt ki, ha nem megfelelően használjuk őket.

Ezeket a termékeket a legnagyobb jó szándékkal vesszük meg: az antibakteriális szappan megöli a kórokozókat, a párásító enyhíti az orrdugulást. Ám az ehhez hasonló hétköznapi termékek elősegíthetik az allergia kialakulását, bőrfertőzésnek tesznek ki vagy más problémákat okozhatnak, ha nem megfelelően használjuk őket.

Szivacs

Csodás, habos lehet a zuhanyzás a szivacsnak köszönhetően, de el se hinnénk, hogy mi minden rejtőzik a szivacs belsejében.
A baktérium, a gomba és a penész fejlődésének tökéletes környezeteként működik – mondta Dr. Jessica Weiser (New York Dermatology Group). Minden pici seb (akár a borotválkozástól vagy a bőrkiszáradástól kialakuló mikroszkopikus méretű is) gyulladásnak, kiütésnek vagy szőrtüszőgyulladásnak van kitéve, ha baktériumok jutnak be rajtuk keresztül.

Forrás: Thinkstock

A biztonságos megoldás: a szivacskedvelők ne aggódjanak, továbbra is használhatnak a fürdéshez, ám olyat válasszanak, amelyik természetes rostokból készült, mert azok olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a baktérium, a gomba és a penész fejlődését. Ezen kívül havonta cserélni kell a szivacsot. Fürdés után alaposan ki kell csavarni a szivacsból minden csepp vizet, és jól szellőző helyre tenni, hogy kiszáradhasson.

Párásító

Egy párásító beszerzése enyhülést adhat a hideg időjárás miatt kialakuló tünetekre, mint például az orrdugulásra, a bőrkiszáradásra. Az árnyoldal: ha nem takarítjuk elég alaposan vagy elég gyakran a párásítókat, akkor penész vagy egyéb kórokozók fejlődhetnek ki bennük, amelyeket csak úgy okád magából kifelé a szerkezet, és azok szétterjednek a levegőben, minket fertőzve – mondja Dr. Miguel Wolbert, a texasi Midlandben lévő West Texas Allergy orvos igazgatója. Emellett ha túl sok nedvesség van a levegőben, akkor a lakás a poratkák tenyészetévé válhat.

Forrás: Thinkstock

A biztonságos megoldás: miután éjjel működött a párásító, ne kapcsoljuk ki azonnal, hagyjuk, hogy kiürüljön. A tartályban maradó víz ugyanis remek hely a penésznek. A tartályt ürítsük ki, és szárítsuk ki. Az a legegészségesebb, ha pár naponta kefével lesúroljuk a tartály oldalát belülről.

A többi hétköznapi, mindennapi használati tárgyainkról a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.