Fuss a tisztább környezetért!

Forrás: Thinkstock -
betegség klíma egészség futás sport klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Levegőt!  Ez a szlogenje annak 7 napon és 700 kilométeren át tartó futásnak, amelyet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szervez. A klímafutás az élő bolygóért eseménnyel a magyar iskolások, sportolók, orvosok és egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek azt üzenik a november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőinek, tegyenek meg mindent, hogy a gyermekeink is sportolhassanak még szabad levegőn. 

A klímaváltozás hatással van a környezetünkre, így az egészségünkre is. Éppen ezért szeretnénk felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy a november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcson hozzanak hathatós intézkedéseket a környezeti szennyeződés, a globális felmelegedés és a vízkészlet megőrzése terén. Áder János köztársasági elnök is prioritásként kezeli ezt a kérdést, az ügy napirenden tartásához és kommunikációjához pedig csatlakozik a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) – mondta az Origónak Gui Angéla, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának vezetője.

Forrás: Thinkstock

7 napon át tartó 700 kilométeres futással kívánjuk felhívni a lakosság és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a párizsi csúcson olyan döntések szülessenek, amelyek hozzájárulnak az emberiség túléléséhez. Az az üzenetünk, hogy a saját egészségünk megőrzése érdekében mi megtesszük, ami tőlünk függ, vagyis mozgunk, futunk. De ez csak az egyik oldal: szeretnénk olyan világban élni, amelyben a levegő alkalmas a szabadtéri sportolásra" – nyilatkozta Gui Angéla.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) segítségével felkértünk minden általános iskolást, hogy rajzolja le, szerinte milyen lesz a világ 20 év múlva, ha nem állítjuk meg a környezetszennyezést. A gyermekek rajzait a levegot@egeszseg.hu címre várják a szervezők. A tíz legjobb rajzot egy öt tagból álló zsűri választja ki, alkotóit egyenként 40 ezer forint értékű sportkártyával jutalmazzák.

Ultrafutók is csatlakoznak

Néhány rajzot a

7 napon át tartó 700 kilométeres futással gyűjtenek

össze a NEFI futói és a hozzájuk csatlakozó sportolók. Négy ultrafutó és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársai futva teszik meg a Budapest – Tata – Győr, Budapest – Dunaújváros – Pécs, Budapest – Eger- Miskolc távokat és megkerülik a Balatont is.

A rajzokat a tatai, dunaújvárosi, pécsi, egri, miskolci polgármesterek személyesen adják majd át a futóknak, amikor az esemény részvevői befutnak az említett városokba. A futás bizonyos szakaszához csatlakoznak hozzájuk ismert közéleti személyiségek, híres sportolók. November végén pedig mindenkit szívesen látnak a Hősök terén, hogy egy körülbelül hat kilométeres futás után az összegyűjtött rajzokat közösen adják át a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatójának, Kőrösi Csabának.

Forrás: Thinkstock


Az eseményről tájékozódni itt lehet, a Facebook oldalra egyébként bárki feltölthet egy fotót arról, hogy mi az, ami szerinte Magyarországon veszélybe kerül a klímaváltozás miatt. "Fussatok ti is velünk, ha szeretnétek „Levegőt” kapni és csapvizet inni a jövőben is" – mondta Gui Angéla.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.