Ilyen érzés lehet meghalni?

Forrás: Thinkstock -
kémia tudomány halál biológia kutatás videó agyműködés tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Amerikai Vegyész Szövetség nem mindennapi videója bemutatja, hogyan működik az agyunk annak tudatában, hogy a következő pillanatban meg fogunk halni.

Halottak napja és a tengerentúlon hatalmas népszerűségnek örvendő Halloween alkalmából az Amerikai Vegyész Szövetség különleges videón keresztül mutatja be, a tudomány nyelvére lefordítva, hogy mit is érez az ember abban a pillanatban, amikor meghal.

A kép illusztráció. Forrás: Thinkstock

Az ismeretterjesztő felvétel szerint a halál előtti percek leginkább egy borzongató horrofilm nézéséhez hasonlíthatóak, bár annyira nem intenzív az élmény. Először félelmet érzünk, amelynek evolúciós okai vannak: az agy felkészíti a szervezetet a menekülésre, hála az ilyenkor meginduló adrenalin termelődésnek.

A fenyegetettség érzésének mértékétől függően előfordulhat, hogy leblokkolunk. Ezt agyunk túlterheltsége okozhatja, de evolúciós okai is lehetnek: a ragadozók elleni elrejtőzést szolgálhatja. A klinikai halál beállta után az agy továbbra is képes a működésre – feltéve, ha nem szereztünk komolyabb fej- vagy agyi sérüléseket.

Kutatások igazolták, hogy a biológiai halál beállta előtt kimutatható egy utolsó agyi hullám, amelyet korábban „halál agyhullámnak" neveztek el. Hogy ez után mi történik velünk, arról egyelőre mindenki csak találgatni tud. A videót alább tekintheted meg:

"Van bennem halálfélelem” – interjú Beck Monikával, a pacemakerrel élő futónagykövettelhttp://www.life.hu/drlife/20151019-beck-monika-pacemakerrel-el-sziv-futonagykovet-es-a-pragai-felmaraton-az-alma.htmlBeck Monikát az sem tartja vissza a futástól, hogy átesett két komoly kardiológiai beavatkozáson. Az egyik egy szívműtét volt, a másik során pedig pacemakert kapott. Az autodidakta felkészülés nemcsak szerelmet, de később „szív futónagykövet” címet, rengeteg érmet és felismerést hozott számára. Ha sír, akkor örömből teszi, a műtéttel járó hegekkel az évek során pedig már sikerült megbékélnie. Interjú. Dr. Life--Megrázó egyperces kisfilmek a dohányzás következményeirőlhttp://www.life.hu/drlife/20151019-dohanyzasrol-kisfilm-igaz-megrazo-tortenetek.htmlDrámai egyperces kisfilmekkel és három élettörténeten keresztül hívja fel a figyelmet a dohányzás káros következményeire a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja. Dr. LifeThinkstockKiderült! 12 agyi infarktust kapott a prostikkal mulató Lamar Odomhttp://www.life.hu/drlife/20151024-lamar-odom-aki-prostikkal-mulatott-es-drogozott-12-agyi-infarktust-kapott.htmlA legfrisebb vizsgálatok szerint, melyeket az orvosok Lamar Odom agyán végeztek, kiderült: a kosárlabdázó 12 stroke-ot kapott. Dr. Life--Szívműtéten esett át a magyar filmrendező-producer, Kálomista Gáborhttp://www.life.hu/drlife/20151003-szivmuteten-esett-at-kalomista-gabor-a-magyar-filmproducer-filmrendezo.htmlAz ötvenegy éves producer jelenleg az egyik budapesti kórház intenzív osztályán fekszik.Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.huKimondta élete első szavát az agy nélkül született kisfiúhttp://www.life.hu/drlife/20151028-aaron-az-agy-nelkul-szuletett-kisfiu-kimondta-elete-elso-szavat.htmlEmma Murray kisfiának annak idején mindössze néhány percet jósoltak az orvosok, a gyermek azonban mára 2 éves, és csodával határos módon beszélni is elkezdett. Dr. LifeOrigoSmárolós lélegeztetés és levágott ujj a jégen? 5 durva orvosi hiba, amit minden filmben elkövetnekhttp://www.life.hu/drlife/20110427-5-durva-orvosi-hiba-amit-minden-filmben-elkovetnek.htmlRosszul elszorított vagy éppen jégkockára fagyasztott végtagok, újraélesztés után azonnal talpra álló betegek – lehet, hogy fel sem tűnik, de a filmek még mindig tele vannak olyan orvosi jelenetekkel, amiknek szinte semmi közük a valósághoz. Most összeszedtük az öt leggyakoribb orvosi hibát, amiket a filmekben elkövetnek.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.