Két francia páciens is elveszítette látását egy német gyógyszer használatát követően. Korábban Spanyolország is több tucat ilyen esetről számolt be.

A júliusban jelentett francia esetekben mindkét érintett megvakult a fél szemére. Egyelőre azonban nem bizonyított, hogy közvetlen összefüggés lenne az Alamedics cég által készített gyógyszerek és az esetek között - közölte hétfőn a francia Nemzeti Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Biztonsági Hivatal (ANSM).

IllusztrációForrás: Thinkstock

A hétvégén a spanyol hatóságok is jelentették, hogy a szemészeti műtéteknél használatos készítmény vakságot okozott 13 betegnél, és súlyos szemkárosodást további 28 esetben. Az első spanyol esetek nyár elején történtek. A retinaleválás miatt megműtött páciensek a beavatkozást követően elvesztették látásukat, noha az operációk sebészeti része sikerült az orvosok szerint.

Az elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy a különböző intézményekben az Ala Octa nevű, műtétek során használt német gyártmányú készítmény okozta a visszafordíthatatlan károsodást, mert toxikus anyag volt benne. Hogy pontosan milyen mérgezésről van szó, azt nem közölték. A szernek nem volt minden páciensnél mellékhatása.

Hétfőn az Alamedics kijelentette, hogy független laborok a gyógyszeradagok tesztjei során nem találtak szennyezettséget. A klinikák ezért további vizsgálatokat folytatnak, hogy megtalálják a problémák okát. A cég utalt arra, hogy a szemműtéteknél az úgynevezett nehéz vizek használatakor kiemelt figyelmet kell fordítani a tisztaságra, de a helyes alkalmazás is nagyon fontos.

Franciaországban az Ala Octa nevű szerből az ANSM szerint piacra kerülése óta csupán 75 alkalommal adtak el. Christian Lingenfelder, az Alamedics üzletvezetője július közepén írásban figyelmeztette a kereskedőket, hogy leállították az Ala Octa eladását, amíg a gyanú nem tisztázódik.

A spanyol egészségügyi minisztérium június végén elrendelte a készítmény használatának beszüntetését, és kivonását a forgalomból. Így derült ki, hogy nemcsak Baszkföldön, hanem hat régióban történtek hasonló esetek, és összesen 41 betegnél alakult ki valamilyen szemkárosodás. A feljegyzett eseteknél egyebek közt látóideg-sorvadás, retinaelhalás, a látásélesség csökkenése szerepel.