Vigyázz! Már napi 1 kóla veszélyes lehet!

Forrás: Thinkstock -
kóla szívbeteg életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők szerint már napi egy doboz cukros üdítő elfogyasztása akár 20 százalékkal is megnövelheti a szívbetegségek kockázatát.

A vizsgálat során a Karolinska Intézet kutatói 42 400 negyvenöt és hetvenkilenc év közötti férfit kísértek figyelemmel 12 éven át, akik a kísérlet kezdetekor beszámoltak arról, milyen ételeket és italokat fogyasztanak általában. Ez idő alatt 3604 új szívbetegséget diagnosztizáltak és 509-en bele is haltak a betegségükbe.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Varázsold ragyogóvá a mosogatódat kólával-itt megmutattuk, hogyan kezdj neki!

Az eredmények azt mutatták, hogy akik naponta két adagnyi cukros italt fogyasztottak átlagban, azoknál 23 százalékkal nőtt meg a szívbetegség kialakulásának esélye azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak ilyen italokat. A vizsgálatban a szénsavas üdítőket, az édesített rostot üdítőket és minden egyéb olyan üdítőt számba vettek, amelyben cukor vagy mesterséges édesítőszer volt, ám a természetes, száz százalékos gyümölcsleveket nem.

A táplálkozási szakértők ajánlása alapján napi 30 grammnál több cukrot nem lenne szabad fogyasztani, ez hét tesákanálnyinak felel meg. Nem árt tudni, hogy már egy 330 ml-es kóla is 35 gramm cukrot tartalmaz. A szakemberek már korábban is összefüggést találtak az édesített italok, valamint a vérnyomás megemelkedése, a cukorbetegség kialakulása és a stroke között, a svéd kutatás azonban az első, amely a szívbetegségekkel is kapcsolatba hozta ezeket az italokat.

A tanulmány készítői szerint jó lenne, ha az üdítőitalokra plusz cukoradót vetnének ki, mert ezzel számos embert védenének meg az elhízástól és a különféle szív- és érrendszeri megbetegedésektől.

Napi 8 liter kóla végzett a 38 éves Victoria Lane-nelhttp://www.life.hu/drlife/20151105-victoria-lane-38-eves-anyuka-napi-8-liter-kolat-ivott-amibe-belehalt.htmlAz egygyerekes édesanya naponta 8 litert fogyasztott kedvenc kólájából, amely mellé gyógyszereket szedett és vodkát is ivott.Dr. Life--Schobert Norbi megcsinálta: alkohol- és cukormentes vörösboros kóla - elárulja, hogyanhttp://www.life.hu/sztarok/20150711-schobert-norbi-megcsinalta-alkohol-es-cukormenetes-vorosboros-kola.htmlHatalmas port kavart a hír: Norbi megcsinálta a vörösboros kóla update változatát, amelyben nulla kalóra van (azaz nincs), és szénhidráttartalma is nulla. TV + Sztárok--Designerruhát húzott a kólamikulás - Így festene mai stílusbanhttp://www.life.hu/trend/20141219-coca-cola-mikulas-mai-stilusban.htmlEszedbe jutott már, milyen lenne, ha kedvenc divatterveződ öltöztetné a jó öreg Mikulást? Egy brit kreatív ügynökségnek igen, íme, az eredmény.Trend--Egy szoba, ami megmentheti az életedhttp://www.life.hu/otthon/20151104-panikszszoba-a-valosagban-biztonsagi-szobat-csinaltatott-george-clooney.htmlUgye te is emlékszel a Pánikszoba című thrillerre? A filmben Jodie Foster és Kristen Stewart korszerű belső bunkerbe menekül New York-i lakásukban, amikor betörők zavarják meg a nyugalmukat. A film középpontjában található pánikszoba egyáltalán nem a képzelet szüleménye, a tehetősebbek között egyre többen ruháznak be egy úgy nevezett biztonságos szobára. Otthon--Falusi Mariann: "Azért kaptam a beteg barátokat, hogy általuk türelmet tanuljak"http://www.life.hu/sztarok/20151106-falusi-mariann-tavolsagtartasaval-vedi-meg-magat.htmlMindenki azt hiszi róla, hogy mosolygós és közvetlen, holott Falusi Mariann a valóságban nagyon zárkózott és távolságtartó. Beteg barátaiért viszont mindent megtesz, és állítja, nem véletlenül ajándékozta meg velük a sors. Nagyon meglepő titkokat árult el magáról az énekesnő. TV + SztárokFotó: Hámori Zsófia/Life.huKim Kardashian mellei kis híján elszabadultakhttp://www.life.hu/trend/20151106-kim-kardashian-celeb-kanye-west-neje-nagyon-kivagott-ruhat-viselt.htmlA pocakos celebmami sokszor nem választ túl körültekintően ruhát. Legutóbb is ez történt, aminek az lett az eredménye, hogy a mellei majdnem elszabadultak...Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.