pszichológus gyomor lélek gyomorégés stressz pszichoszomatikus jelenségek görcs2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Folyamatos rohanás, nincs időd ebédelni, leülni egy percre, csak rohansz és stresszelsz? A nem megrágott falatokon kívül a feszített tempó is az egészséged kárára mehet – főleg a gyomrodéra! 

Az emésztőrendszeri problémákat már a gyors evés is okozhatja, a folyamatos rendszertelen életvitel és a stressz pszichoszomatikus gyomorproblémákhoz is vezethet.

A pszichoszomatikus betegségek a test és a lélek kölcsönhatásának zavarát jelentik,

pontos mechanizmusuk a mai napig nem ismert. Ez az a tipikus jelenség, amikor a szakemberek csak vakarják a fejüket, mert gyakorlatilag semmi komoly elváltozást nem tudnak diagnosztizálni a szervezetben, miközben a beteg szenved. Ha mégis sikerülne egy diagnózist felállítani, akkor az érintett környezeti tényezői ronthatják a helyzetet.

Forrás: Thinkstock

A külső tényezők erősen hatnak ránk

A gyomrunkban landol minden olyan (tápláló) étel, amit elfogyasztottunk, ezért pszichoszomatikus tekintetben az érzések befogadója is. A gyomor idegileg összeköttetésben áll az aggyal, így a minket ért érzelmek közvetlenül ott is kiváltják hatásukat – például stresszhelyzetben összeszorul a gyomrunk.

Egy biztos, általában komoly lelki vagy szociális problémák váltják ki, és a test betegség formájában jelez. A nem feldolgozott vagy „megemésztett” problémák gyomorsavtúltengés, gyomorégés formájában is megmutatkoznak.

Így stresszel a gyomor – ez történik belül, amikor idegeskedsz!

Gyomorégés, gyomorfájdalom, stressz. Mi az összefüggés közöttük? A mindennapi problémákat és az abból fakadó feszültséget előbb-utóbb a testünk is megsínyli, ezzel jelezve, hogy lassítanunk kell(ene) a tempón. Azonban nem mindegy, hogy mikor kapunk észbe, hiszen a kezeletlen gyomorbántalmak komoly, és akár évekig tartó egészségi problémához vezethetnek. Egy szakértővel közelebbről is megvizsgáltuk a témát!

Mi a megoldás?

Amennyiben ilyen pszichoszomatikus tüneteket tapasztalsz:

  • Ügyelj a rendszeres, kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozásra. Ha össze van szorulva gyomrod, még akkor is egészséges ételeket egyél. A túl sok só, a kávé, a szénsavas italok és az adalékanyaggal teli ételek kifejezetten ártanak ilyenkor az amúgy is érzékeny gyomornak!
Forrás: Thinkstock

  • Hozd rendbe magad. Hiába a sok stressz, ami naponta ér, muszáj találnod valamilyen nyugtató tevékenységet, ami a leghúzósabb napok után is képes levezetni a benned lévő feszültséget.
  • Ha a hobbid ellenére még mindig pörög az agyad, érdemes egy szakembert (pl. pszichológust) felkeresned, akinek elmondhatod a mélyre eltemetett lelki gondokat.
  • Nyugtató- és aromateák fogyasztása. A borsmenta-, a citromfű- és a kamillatea mind jó hatással vannak az idegrendszerre. Az ánizs pedig kis mennyiségben fogyasztva görcsoldó is.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.