Ezért tabu a kaki - A tudósok elmagyarázták

Forrás: AFP -
közösség vécé székelés kaki
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te is azok közé tartozol, akik csak akkor mennek el nyilvános vécékbe nagydolgot végezni, ha már pengeélen táncolnak? Kiderült, miért van ez így kifejezetten sok emberrel.

A vécé a hangok, a szagok és az idegenek birodalma, az utóbbi persze csak akkor, ha nyilvános mellékhelyiségben vagy. Ki szeretne idegenek között bármi olyat csinálni, ami a világon szinte mindenhol tabu témának számít? Sokan szégyellnek akár még az orvosuknak is beszélni arról, ha valami nincs rendben a bélműködésükkel, miért akarnák hát "nagy dolgukat" végezni mások közelében?

Forrás: AFP

Vannak, akik inkább el sem mennek mosdóba, ha nem otthon vannak. Arról már beszámoltunk, hogy ez nagy hiba.

Egy kutatásból kiderült, sokkal szívesebben végzik dolgukat az emberek olyan vécékben, amelyek tágasak, és az ajtajuk elér a padlótól plafonig, nem lehet felül belátni.

Sokan akkor is szorongani kezdenek, ha kilátszik a cipőjük az ajtó alól, mert úgy könnyű beazonosítani őket, és például a munkahelyi vécén tudni fogják a kollégák, hogy ő töltött el több, mint egy percet a fülkében. Ki ne hallotta volna már az irodai mosdóban, hogy épp a főnöke küzd a babfőzelék hatásaival? És ki az, aki ne szeretné elkerülni, hogy őt hallják meg?

Amerikai pszichológusok szerint ennek az oka az, hogy nem beszélünk róla, ezért kínosnak gondoljuk. Ha például az evésről beszélne mindenki virágnyelven gyerekkortól kezdve, valószínűleg mindenki eldugott sarkokban, titokban falatozna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.