Óriási sikerrel ért véget a 7 napon és 700 kilométeren át tartó futás, amelyet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervezett. 

A Levegőt! szlogenű, „Klímafutás az élő bolygóért” kampány 700 kilométeres távját négy ultrafutó teljesítette hét nap alatt. A Balatont két nap alatt Prekopp Péter és Szabó Balázs a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosai futották körbe. Mécs László hegymászó és Náray Balázs, a Kossuth rádió szerkesztő-riportere pedig 5 napon át futott, Budapesttől Tatán át Győrig, majd Budapesttől Dunaújvároson át Pécsig, végezetül pedig Budapesttől Egeren át Miskolcig. A Budapesttől Miskolcig tartó közel 200 kilométeres szakaszt pedig a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet hat munkatársa is teljesítette váltóban. A futás bizonyos szakaszaihoz több száz iskolás csatlakozott, illetve olimpiai bajnokok, váltogatott focisták és Ironmanek is részt vettek benne.

Náray BalázsForrás: Facebook/LEVEGŐT

Az összefogás meghozta a gyümölcsét!

November 27-én a futók egy emberként, mosolyogva kocogtak a Hősök terétől a célig, azaz a Magyar Tudományos Akadémia parkolójába a hideg délutánon. A megérkezés után Gui Angéla, az Egészségkommunikációs Központ vezetője rövid beszédet és köszönetet mondott a jelenlévőknek, valamint kihirdette a témával kapcsolatos rajzpályázat nyerteseit. Azt kellett lerajzolniuk a gyerekeknek, szerintük hogyan fog kinézni a világ 20 év múlva, ha tovább szennyezzük a környezetet.

„Vigyázzunk bolygónk élhetőségére, hiszen csak egy van belőle. A kampány óriási siker volt, amit nem a csatlakozók számában mértünk, de a sajtómegjelenéseink számát tekintve mindenképpen sikeres volt. Sikert értünk el abból a szempontból is, hogy 2500 gyerek vett részt a rajzpályázaton, úgy gondolom, talán könnyebb volt a 700 kilométeres távot lefutni, mint a pályázó rajzokból kiválasztani a tíz nyertest” – mondta Angéla.

Forrás: Facebook/LEVEGŐT

Az utolsó kilométerekhez Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője is csatlakozott. „Életem egyik legjobb sporteseménye volt. Ragyogó kezdeményezésnek tartom több tekintetben is, hiszen a cselekvés és a döntés fejben kezdődik el. Először el kell határoznunk, hogy változtatni akarunk valamin, a következő lépés az akció, hiszen valamit tennünk kell, hogy a bolygónk élhető legyen. Fontos, hogy ezt együtt tegyük, hiszen ezáltal egész más hangulatot és jövőt biztosítsunk a küldetésnek és fontos, hogy ahova együtt futunk be, az jó hely legyen– mondta Csaba.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta