Fura dolog az élet, legalábbis az 52 éves, Angliában élő Jayne Harris eléggé pórul járt. Miután felhagyott egészségtelen életvitelével, és elérte a vágyott testsúlyát, váratlanul szívrohamot kapott, és meghalt. Az eset nem ritka, a szívpanaszok miatti halálozás száma hazánkban is elég nagy méreteket ölt. 

Jayne Harris korábban szorongásos tüneteket produkált, amit alkohollal próbált oldani, ám néhány évvel ezelőtt az ivással és a dohányzással is felhagyott, így egyetlen egészségügyi problémája már csak a magas vérnyomása volt. Kiderült azonban, hogy mindez a szívbetegsége egyik tünete volt, így valójában egy időzített bomba ketyegett a nőben. Mikor mellkasi fájdalmairól panaszkodott kezelőorvosának, az azzal nyugtatta meg, hogy ez csak a menopauza egyik kísérőjelensége.

Forrás: Thinkstock

Azon a végzetes estén a házaspár megivott néhány pohár italt, majd korán lefeküdtek aludni, az asszony azonban fél tizenkettő körül arra ébredt, hogy rosszul érzi magát. Megpróbált visszaaludni, ám fél óra elteltével kiment a fürdőszobába. Férje hallotta, ahogy lehúzza a WC-t, utána pedig egy hangos puffanást. Azonnal felesége után szaladt, akit a padlón fekve talált. Miután nem bírta eszméletére téríteni párját, hívta a mentőket, akik egy órán át küzdöttek az életéért sikertelenül.

A patológiai vizsgálat megállapította, hogy az asszony fő artériája 90 százalékban el volt záródva, szíve pedig a megvastagodás jeleit mutatta, emellett a vére alkoholszintje is nagyon magas volt. Minden bizonnyal az esti alkoholfogyasztás nélkül is előbb-utóbb bekövetkezett volna a tragédia, hiszen a nő szíve nagyon rossz állapotban volt, ám az alkohol hirtelen váltotta ki ezt a hatást. Az egyedül maradt férfi nagyon csalódott volt a történtek miatt, hiszen felesége már évek óta az egészséges életmód híve volt, alkoholt is csak hetente 1-2 alkalommal ivott, rendszeresen eljárt úszni, és súlyfeleslegétől is megszabadult. Mindazonáltal hálás volt amiatt, hogy felesége otthon halt meg, nem a munkahelyén vagy az utcán esett össze, mert így legalább ott lehetett mellette.

A megözvegyült férj abban bízik, hogy felesége története másokat is ráébreszt arra, hogy a szívroham nemcsak a férfiakat fenyegeti, hanem a nőket is, és a mellkasi fájdalmat sosem szabad félvállról venni.

Az Egyesült Királyságban ötször annyi nő veszíti életét szívbetegség következtében, mint amennyi tüdő- vagy mellrák miatt. Azonban közülük sokan nem produkálják a klasszikus mellkasi fájdalommal járó tüneteket, ami felhívná a figyelmüket a közelgő veszélyre. Ennél gyakoribbak a következő tünetek, melyek esetében mindenképpen érdemes felkeresni a háziorvost: légzési nehézség, szédülés, émelygés, hátfájás vagy általános fáradtság.

Forrás: Thinkstock
A szívleállás után van még néhány percünk!
Bár legtöbbször a szívbetegeket érinti, szinte bárhol, bárkinél, előzetes figyelmeztető jelek nélkül is bekövetkezhet a szív leállása. Ilyenkor néhány percig még jó eséllyel meg lehet menteni a beteget, ha rendelkezésre áll az ehhez szükséges életmentő defibrillátor.

Megdöbbentő adatok: akármikor bekövetkezhet a baj

Magyarországon naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívhalál miatt, holott ha a szívinfarktus jeleit észlelve azonnal mentőt hívnának, jelentősen javítani lehetne a túlélési statisztikákat és az infarktus utáni életminőséget - hívta fel a figyelmet Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. 

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány adatai szerint Magyarországon minden második halálozást szív- és érrendszeri betegség okoz. A keringési rendszer miatti halál 2014-ben közel 63 ezer ember életét követelte. Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők halálozási aránya kétszerese, az ischaemiás szívbetegségek által okozott halálozási arány pedig háromszorosa az európai átlagnak.

Forrás: Thinkstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015-ös, az európai régióra szóló egészségügyi jelentése szerint ugyan fokozatosan csökken a szív- és érrendszeri betegségek okozta korai halálozási ráta, a betegség kialakulásának rizikótényezői - dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás - azonban még mindig riasztóan magas szintűek a kontinensen.

Ha baj történne: te tudod, hogyan kell újraéleszteni?
Az Országos Mentőszolgálat mindent megtesz annak érdekében, hogy széles körben ismert legyen az újraélesztés metodikája. Ezúttal egy videóval igyekeznek minél több emberrel megismertetni.