A tripper vagy kankó olyan régóta ismert bakteriális nemi betegség, melyet az antibiotikumoknak hála, a huszadik században már hatékonyan lehetett gyógyítani. Idén márciusban azonban egy új, rendkívül ellenálló törzs bukkant fel Angliában.

A tripper, kankó vagy tudományos nevén gonorrhoea a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép. Kórokozója a gonococcus (Neisseria gonorrhoeae). A bakteriális fertőzés terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át. Bár korábban is voltak rezisztens törzsei, eddig meglehetősen jól reagált az azithromycin antibiotikumra, amelyet a ceftriaxonnal együtt alkalmaztak a fertőzés kezelésére. Egy nemrég felbukkant baktériumtörzsre azonban ez a kombináció is hatástalan - írja az Origo.  

Neisseria gonorrhoeae baktériumForrás: Wikimedia Commons

Az antibiotikumrezisztencia kialakulásához a szakemberek szerint nagyban hozzájárul, hogy sokan "önkezelik" magukat, és az online patikákból szereznek be szájon át szedhető gyógyszereket, amelyek azonban önmagukban nem annyira hatékonyak, mint az említett két antibiotikum kombinációja. Arra viszont tökéletesen jók, hogy elősegítsék az új, gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek kialakulását.  A gonorrhoeás megbetegedések száma - egy átmeneti csökkenés után - újra emelkedőben van. Nagy-Britanniában például 19 százalékkal növekedett az esetek száma 2013 és 2014 között (29 419-ről 34 958-ra). Bár a gonorrhoea a HIV-vel és - korábban - a szifilisszel szemben nem halálos betegség,de nagyon súlyos tüneteket, meddőséget, nemzőképtelenséget, csecsemőknél, illetve néha felnőtteknél is vakságot okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő kezelési protokoll betartásával visszaszorítsák a rezisztens törzsek kialakulásának lehetőségét, figyelmeztetnek a brit szakemberek.