gyógyszer orvos kankó nemi betegség tripper
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tripper vagy kankó olyan régóta ismert bakteriális nemi betegség, melyet az antibiotikumoknak hála, a huszadik században már hatékonyan lehetett gyógyítani. Idén márciusban azonban egy új, rendkívül ellenálló törzs bukkant fel Angliában.

A tripper, kankó vagy tudományos nevén gonorrhoea a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép. Kórokozója a gonococcus (Neisseria gonorrhoeae). A bakteriális fertőzés terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át. Bár korábban is voltak rezisztens törzsei, eddig meglehetősen jól reagált az azithromycin antibiotikumra, amelyet a ceftriaxonnal együtt alkalmaztak a fertőzés kezelésére. Egy nemrég felbukkant baktériumtörzsre azonban ez a kombináció is hatástalan - írja az Origo.

Neisseria gonorrhoeae baktérium Forrás: Wikimedia Commons

Az antibiotikumrezisztencia kialakulásához a szakemberek szerint nagyban hozzájárul, hogy sokan "önkezelik" magukat, és az online patikákból szereznek be szájon át szedhető gyógyszereket, amelyek azonban önmagukban nem annyira hatékonyak, mint az említett két antibiotikum kombinációja. Arra viszont tökéletesen jók, hogy elősegítsék az új, gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek kialakulását. A gonorrhoeás megbetegedések száma - egy átmeneti csökkenés után - újra emelkedőben van. Nagy-Britanniában például 19 százalékkal növekedett az esetek száma 2013 és 2014 között (29 419-ről 34 958-ra). Bár a gonorrhoea a HIV-vel és - korábban - a szifilisszel szemben nem halálos betegség,de nagyon súlyos tüneteket, meddőséget, nemzőképtelenséget, csecsemőknél, illetve néha felnőtteknél is vakságot okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő kezelési protokoll betartásával visszaszorítsák a rezisztens törzsek kialakulásának lehetőségét, figyelmeztetnek a brit szakemberek.

Súlyos beteg Janet Jackson - "Imádkozzanak értem"http://www.life.hu/drlife/20151227-sulyos-beteg-janet-jackson.htmlAz énekesnő a Twitterére posztolta ki, hogy aggasztó az állapota. Dr. LifeOrigo7 dolog, ami akkor történik veled, ha nem iszol alkoholthttp://www.life.hu/drlife/20151227-7-dolog-ami-akkor-tortenik-veled-ha-nem-iszol-alkoholt.htmlAz Elite Daily újságírója összeszedte 7 pontban, mi történt vele, amikor abbahagyta az alkoholfogyasztást. Nem, nem arról van szó, hogy a fiatal nő alkoholbeteg lett volna, csupán társasági poharazgatásának vetett véget egy időre. Dr. LifeThinkstock 5+1 ok, amiért hideg lehet a kezedhttp://www.life.hu/drlife/20151222-hideg-a-kezed-ezek-lehetnek-az-okai-nem-csak-a-rossz-verkeringes.htmlTélen-nyáron hideg a kezed, ráadásul már zavar is? Ilyenkor elsőként mindenki a rossz vérkeringésre gondol, azonban más, komolyabb okok is állhatnak a háttérben! Dr. LifeThinkstockSegítség, rosszul lettem a levegőben! - Mennyire vagyunk segítőkészek egy repülőn?http://www.life.hu/drlife/20151223-repulogepeken-az-orvosoknak-kotelezo-segitseget-nyujtani-a-betegeknek.htmlBárhol, bármikor előfordulhat egy rosszullét. Egy kutatásból kiderül mennyire vagyunk segítőkészek, melyek a leggyakoribb betegségek és milyen jogi kötelességei vannak a repülőn utazó orvosoknak. Dr. Life--Brutális műhiba: vakbélműtétnek indult, végül lebénult a lány http://www.life.hu/drlife/20151223-muhiba-miatt-lebenult-a-lany-aki-csak-vakbelmutet-miatt-lett-megoperalva.htmlEgyetlen műtét derékba törte a 15 éves Anna White életét. 2011-ben vakbélgyulladással került kórházba, ám egy súlyos orvosi műhiba miatt mostanra már nemcsak sportkarrierje a múlté, de másokra kell támaszkodnia, hogy elvégezhesse mindennapi teendőit. Dr. LifeThinkstockPataky Attila súlyos állapotban került kórházbahttp://www.life.hu/drlife/20151225-pataky-attila-sulyos-allapotban-kerult-korhazba.htmlKórházba került az ünnepek alatt Pataky Attila, mert az egyik legutolsó koncertje után kapott fertőzéstől rengeteg vért vesztett. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.