Változnak az idők! Még egy dolog, amitől terméketlenek a férfiak

Forrás: Thinkstock -
szívderítő szívbetegség egészség terméketlenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A terméketlen férfiak egy sor krónikus egészségügyi probléma, például a cukorbetegség, a szívbetegségek, az alkoholizmus és a drogfüggőség nagyobb kockázatával néznek szembe, mint egészséges társaik – erre a következtetésre jutott egy új kutatás.

Az erről szóló kutatás eredményeit december 7-én publikálták a Fertility and Sterility című online szaklapban. "Az eredmény azt sugallja, hogy a férfiak terméketlensége nem kizárólag szaporodásbiológiai problémát jelent" – mondta dr. Michael Eisenberg, a Stanford Egyetem orvosi karának urológus munkatársa, a kutatás vezetője. Ha sikerülne megérteni a betegségek magasabb kockázatának okát, ez olyan megelőzési stratégiákhoz vezethetne, mint az étrend vagy a sportolási szokások megváltoztatása.

Forrás: Thinkstock

A terméketlennek bizonyult férfiak körében gyakoribb volt a túlsúly és a dohányzás, de amikor ezek, valamint kor, követési idő és az egészségügyi ellátórendszer használata szerint korrigálták az adatokat, a terméketlenséggel küzdő férfiak akkor is bizonyos betegségek magasabb kockázatával néztek szembe, mint a csak termékenységi vizsgálaton vagy vazektómián átesettek.
A termékenységi vizsgálaton átesett (tehát a terméketlenség gyanújával orvoshoz került) férfiakkal szemben a bizonyítottan terméketlen férfiak körében 30 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség, 48 százalékkal az ischémiás szívbetegség és az alkoholfüggőség, 67 százalékkal a drogfüggőség, továbbá 19 százalékkal magasabb a depresszió kockázata.

A kutatás izgalmas részletei a Szívderítő.hu cikkéből kiderülnek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.