Európát is elérte a Zika-vírus, ami elsősorban a terhes nőkre veszélyes

Forrás: AFP/Orlando Sierra -
terhesség vírus Zika-vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három britnél mutatták ki a Zika-vírust, akik korábban Kolumbiában, Suriname-ban, illetve Guayanában jártak.

A Zika-vírus nagy valószínűséggel súlyos születési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget (mikrokefália) okoz a magzatnak, másokra azonban nem veszélyes; csupán enyhe, influenzához hasonló tüneteket okoz, és négy-hét nap alatt elmúlik - írja cikkében az Origo.

Fertőtlenítik a temetőt Limában Forrás: AFP/Ernesto Benavides

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de néhány beteg szexuális úton fertőződött meg, és az anya is átadhatja a magzatnak.

A vírus és a rendellenesség kapcsolata ugyan még nem bizonyított, de az tény, hogy öt csecsemő szervezetében ki tudták mutatni a 49-ből azok közül, akik a kisfejűség miatt haltak meg eddig Brazíliában.

Ezt a vírus is szúnyog terjeszti Forrás: Wikimedia Commons

A járvány októberben tört ki Brazíliában, és azóta majdnem négyezer mikrokefáliás esetet jelentettek. A régió több országában - Kolumbiában, Ecuadorban, Salvadorban és Jamaicában - figyelmeztették a nőket, hogy lehetőleg ne most essenek teherbe – emlékeztetett a brit Independent.

A kolumbiai egészségügyi miniszter azt kérte, hat-nyolc hónapig várjanak a gyermekvállalással, Salvadorban azonban biztonságosabbnak tartják a 2018-as határidőt.

Csak a terhes nőkre veszélyes Forrás: --

A felvetést naivnak minősítik a nőjogi szervezetek. A teherbeesés ugyanis errefelé nem a nők választásán múlik, az egész régióban gyakori a nemi erőszak. Kolumbiában például a terhességek több mint 50 százaléka nem tervezett.

Terhes asszony a hondurasi Tegucigalpa kórházában Forrás: AFP/Orlando Sierra

A vírust eddig 22 országban mutatták ki. Az Egyesült Államok azt javasolta a terhes nőknek, hogy ne utazzanak ezekbe az országokba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.