A túl nagy mennyiségű kalória a legújabb kutatás szerint kikapcsolja az egyik hormont a bélrendszerben, amely normál esetben gátolja a daganat kialakulását.

Azt már régóta tudjuk, hogy az elhízás a vastagbél daganat fokozott kockázatával hozható összefüggésbe. A szakértőknek azonban mostanáig nem sikerült azonosítaniuk, mi áll az összefüggés hátterében. A Cancer Research című szaklapban megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a magas kalóriatartalmú étrend kikapcsolja az egyik kulcsfontosságú hormont a bélrendszerben, ami egy tumor-elfojtó útvonal deaktiválásához vezet. Ez pedig lehetővé teszi a daganat kialakulását. A kutatók ugyanakkor azt is kimutatták, hogy génpótló terápia alkalmazásával újra bekapcsolható a szupresszor, és így megelőzhető a rák kifejlődése.

Forrás: Thinkstock

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Scott Waldman, a Thomas Jefferson Egyetem munkatársa így nyilatkozott: „Kutatásunk azt mutatja, hogy a vastag- és végbéldaganat hormonpótló terápiával megelőzhető az elhízott személyekben, hasonlóan ahhoz, ahogyan a többi hormonhiányos állapottal összefüggő betegség, például a diabétesz esetén az inzulinvesztés is kezelhető."

Az elhízott emberek esetében 50 százalékkal magasabb a vastag- és végbéldaganat kialakulásának kockázata, mint a soványak esetében. A kutatók korábban azt gondolták, hogy ez az összefüggés a zsírszövetek mennyiségén és a sejtek energiáját és növekedését biztosító felesleges kalóriák ismeretlen anyagcsere folyamatain alapul.

A Thomas Jefferson, a Harvard és a Duke Medical School kutatócsoportja génmódosított egereket használt az összefüggés vizsgálatára. Kiderítették, hogy az elhízás – akár túlzott zsír, akár túlzott szénhidrátbevitel eredményezte – a guanilin hormon elvesztésével függ össze. Ez a hormon a bélfalat borító sejteket tartalmazó epitéliumban termelődik. A guanilin aktiválja a receptorát, a guanilin-cikláz C-t (GUCY2C), amely a bél epitélium regenerálódását szabályozza.

Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Vastag- és végbélrák esetén gyakran előfordul, hogy a guanilin gén deaktiválódik. A kórosan elhízott betegekben pedig 80 százalékkal csökken a guanilin gén kifejeződése a sovány emberekhez képest. A kutatók rájöttek, hogy a guanilin receptora növekedés-szabályozó tumor szupresszorként működik. A hormon nélkül a receptor nem működik.

„Ez a daganat fejlődésének nagyon korai szakaszában következik be" – magyarázta Dr. Waldman. „Amikor a receptor működése leáll, az epitélium sem működik, ami biztosítja a feltételeket a daganat fejlődéséhez."