Meddőséget okozhat a mobil a férfiaknál

Forrás: Thinkstock -
mobiltelefon meddőség férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A telefonok még akkor is veszélyesek lehetnek, ha a pasik a zsebükben hordják!

A mobilok sugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét. Aki egy óránál többet beszél naponta, annál pedig kétszeresére nőhet a spermaszám terméketlenséggel fenyegető csökkenésének a kockázata.

Forrás: Thinkstock

Az összefüggésre a haifai Carmel egészségügyi központ és Műszaki Egyetem kutatói jöttek rá, eredményeiket Reproductive BioMedicine online szaklapban tették közzé. A nyugati férfiak spermájának minősége egyre jobban romlik. A becslések szerint a termékenységi problémákkal küzdő pároknál 40 százalékban a rossz spermaminőség a hibás. A kutatók eredményei alapján, akik az ágyéktól számított fél méteren belül hordták a telefonjukat, azoknál olyan szintre csökkent a spermiumszám, ami már meddőséghez vezethet!

A telefonjukat egész nap a zsebükben hordó férfiak 47 százalékának a spermium koncentrációja olyan alacsony volt, ami csak a férfi lakosság 11 százalékánál fordul elő. Akik naponta 1 óránál is többet telefonáltak, vagy úgy beszéltek, hogy közben a mobil töltődött, az alacsony spermiumszám kockázata a kétszeresére nőtt!

Forrás: Thinkstock

A kutatás vezetője azt javasolja a férfiaknak, hogy csökkentsék a hívások időtartamát, és semmiképp ne aludjanak a mobil közelében. Ezen kívül érdemes mellőzni a beszélgetést töltés közben, jobb, ha akkor kikapcsolják a telefont. Amikor csak lehet, használjanak inkább fejhallgatót. A mobiltelefonok sugárzása és a férfiak terméketlensége közötti összefüggés egyértelmű bizonyításához a kutatók szerint nagyobb létszámú vizsgálatokra lenne szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.