Sokszor inkább megnézünk egy filmet, a barátainkkal találkozunk, mozgunk, vagy minden mást csinálunk, ami elveszi az időt a pihenéstől. Pedig több ok is amellett szól, hogy olykor jobb lenne többet aludnunk.

1. Mentális egészség

Egyes kutatások szerint a hosszú távú alváshiány növelheti a depressziós tüneteket, hiszen a kevés pihenés felerősíti a stresszt és az aggodalmat. 

Forrás: Thinkstock

2. Jobb memória

A megfelelő mennyiségű alvástól nem csak éles eszűbbek leszünk, de sokkal könnyebben fogunk emlékezni dolgokra.

3. Jobb hangulat

Valószínűleg te is ismered azt a helyzetet, amikor annyira éhes vagy, hogy már nyűgössé válsz tőle. Egy tavalyi kutatás kimutatta, hogy ez a jelenség az alváshiány esetében is jelen lehet, azaz fáradtan sokkal nehezebben szabályozzuk az érzelmeinket. Ha viszont eleget alszunk, az nem csak az érzelmeinkre, de a hangulatunkra is jó hatással lesz.

Forrás: Thinkstock

4. Könnyebben döntünk

Még egy nyomósabb ok az alvásra. Nem csak érzelmeinkre, hangulatunkra, de még a döntéshozó képességeinkre is befolyással bír egy jó alvás. Elvégre fáradtan tényleg nehezebb hozunk (jó) döntést.

5. Egyszerűbb összpontosítás

Tanulmányok kimutatták, hogy ha kipihentek vagyunk, sokkal kevésbé dől el érzelmi alapon, hogy a teendőink közül mit csinálunk meg az adott napon. Ha tanulnánk vagy problémát kell megoldanunk, szintén hatalmas előnyt jelent a kipihentség.

Forrás: Thinkstock

6. „Törlődik” az elméd

Pontosabban nem koncentrálsz a rossz gondolatokra. Szintén egy kutatás mutatta ki, hogy bizonyos méreganyagok is felhalmozódnak kevés alvás esetén.