Az online médiában nagyot robbant Bochkor Gábor nők elhízásáról alkotott éles véleménye. A történelem során váltották egymást a szépségideálok, míg napjainkban a karcsúság hódít, addig az őskorban vastag dereka és széles csípője volt az ideális nőnek. Mire számítson az, aki a 21. században meghízik? Milyen ráhatásuk lesz a pluszkilóknak az életére és a párkapcsolatára? Szakértőket kérdeztünk a témáról!

"Aki elhanyagolja magát egy párkapcsolatban, az méltatlanná válik arra, hogy szeressék" – hangzott el Bochkor Gábor megosztó véleménye egy reggeli rádiós műsorban. A műsorvezető kijelentése erősen megosztotta a közvéleményt.

A történelem során váltották egymást a szépségideálokForrás: Thinkstock

A szépség tág fogalom, és több összetevője van: nem csupán a külső, de a belső harmónia és az ápoltság is hozzátartozik. Minden kornak megvolt a maga tökéletes nőideálja. Az őskorban a Willendorfi Vénusz testesítette meg az igazi nőt: a szobor széles csípője, az igencsak teltkarcsú formája a termékenység és a tökéletesség mintaképe volt akkoriban. A „legyen mit rajta fogni”-elv az ókorban némileg alábbhagyott, akkortájt az arányos teltkarcsúság és lágyság hódított, míg a középkorban a szigorú vallási elvek miatt a nők fénye aligha ragyoghatott – csak az utcanők festhették magukat.

A reneszánsz korában a Botticelli által megfestett Vénusz volt a nőiesség mérvadója: a fehér bőr, a törékeny test mind a szépség iránti igények kibontakozását jelentették az akkori kor társadalmában. A 17. századi angol kisasszonyok nem a szégyenlősségükről voltak híresek, többször fedetlenül hagyták kebleiket, kitárulkozásukkal a női erényességet és a klasszikus szépséget hangsúlyozták ki. Ez a viselkedés kevésbé sugallt szexualitást szemben azzal, ha egy nő vállát vagy lábát fedte fel. A barokk korban a nők fűzőt hordtak, a népbetegségekkel teli időszakokban hasuk és fenekük gömbölydedsége (miközben darázsderekuk volt) jóltápláltságukat és egészségüket tükrözte, így akkoriban sem volt divat a fogyókúra.

A teltebb test többek közt az egészséget tükrözteForrás: Thinkstock

A 19. század végén Európában és Észak-Amerikában a beteges kinézet hódított. Sok nő hajnalig virrasztott, hogy karikák alakuljanak ki a szemük körül, citromon és eceten éltek. A 20. század elején a pálfordulást az addig divatos fűző elutasítása hozta meg. A második világháború idején került divatba a nejlonharisnya, a történelemben ekkor kapott először nagy hangsúlyt a női láb. Az ötvenes évek abszolút szexszimbóluma, Marilyn Monroe mindig tökéletes sminkje, vörösre festett ajkai és nőies vonalai miatt vált a férfiálmok főszereplőjévé.

A nyolcvanas-kilencvenes években nem csak a férfiaknál hódított a napbarnított, sportos test. A test tudatos formálása és ápolása ekkor vált a szépség nélkülözhetetlen részévé. A jelenleg is tartó „soványsághullám” a 170 centiméter magas és 44 kilós Kate Moss kétezres évekbeli debütálásával indult el. Ez minden szépséggel kapcsolatos nézetet felborít, amit addig kialakítottunk: a karcsúság tökéletesnek számít, olyannyira, hogy a média és a szépségipar sugallatára ez az elv elvárássá növi ki magát bizonyos berkekben. Ami a divatvilágban szépnek számít, az valójában nem egészséges. Több pszichológus figyelmeztette már a nőket arra, hogy ezzel a szélsőséges ideállal inkább érvényesülnek a divatban, mint a férfiak szemében.

A mai világban az számít csinosnak, aki vékonyForrás: Thinkstock

Somogyi Katalin, a Life.hu pszichológus szakértője szerint a test változása a saját belső testképünkben is elindít egy átalakulást. „Alapvetően ha valaki extrém testsúlyt ér el, az kihat az önértékelésére, ezért önutálat, önelutasítás alakulhat ki, ami az illető kapcsolataira is hatással van. Aki magát nem szereti, az másokhoz sem tud harmonikusan kapcsolódni. Ez további károkat okozhat az illető magánéletében. Ha egy pár valamely tagjának megváltozik a testsúlya, azt legtöbbször a másik fél is elfogadja. A kötődés általában jobban összetart két embert, hiszen az együttes életfelfogásuk és a személyiségük összeillik. Nem a kinézethez, hanem a személyhez kötődünk. A párkapcsolatra sokkal inkább hatással lehet az önmagunk felé irányuló elégedetlenség, amit a párunkra is kivetíthetünk – ez egyben konfliktusforrás is” – mondta a szakember.

Egy 2014-es felmérés eredménye alapján a 15 év feletti, magyarországi lakosság 28,5%-a elhízott. A nem túl előkelő dobogón Magyarországot Nagy-Britannia, majd Írország és Luxemburg követi. A legjobb helyen Románia teljesített az európai országok közül, ott mindössze az ország lakosságának 7,9%-a túlsúlyos.

Bár vannak, akik egészségügyi problémák miatt vágnak bele a fogyókúrába, de a statisztikai adatok alapján a leggyakoribb ok a partnerkapcsolattal függ össze. Sokan az eredményes párkeresés reményében vágynak feszesebb testkontúrokra, alacsonyabb testsúlyra. Sok anyuka szülés után szeretné visszanyerni korábbi alakját, hogy továbbra is elvarázsolja a párját. Sokan a 40 feletti korosztályból tudatosan dolgoznak fiatalos külsejük megőrzéséért, számukra felértékelődik az egészséges karcsúság jelentősége.

A súlyvesztéshez tenni is kellForrás: Thinkstock

 

Gyakran előfordul az is, hogy kifejezetten a házasság rendbetétele a cél, és jó látni, amikor a kihűlőben lévő kapcsolat újra lángolni kezd, amikor a kilók leolvadnak, az önbizalom és az érzéki kisugárzás visszatér. Nagyon motiváló átélni a test rég áhított karcsúsodását, ami általában a harmonikus lelkiállapot helyreállításával is együtt jár. Ezt a változást csak az öltözködéssel nem lehet elérni, hiszen az erotika arról szól,  hogy viszonylag kevés ruhában vagy anélkül is fesztelenül érezzük magunkat” – mondta Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász.

A sztárok sem hagyták szó nélkül a Bochkor-ügyet

Várkonyi Andrea
Bochkor Gábor párja több levelet is kapott a napokban a rádiós műsorvezető megnyilvánulása miatt. Szintén a közösségi oldalán írt erről egy bejegyzést, amiben arra kérte a levélírókat, hogy csak akkor alkossanak véleményt, ha hallották a műsort. „Az adás arról szólt, amikor egy kapcsolatban akár egy férfi, akár egy nő elhanyagolja magát, igénytelen önmagával szemben is. Mit tehet ilyenkor a másik fél, ha zavarja, hogyan teszi szóvá? Az élő adásban számos önvallomás érkezett telefonon és SMS-ben, NEM IGAZ AZ, hogy az adásban ebből óriás felháborodás lett! SŐT, másnap a műsorvezetők egy rakás üzenetet kaptak hallgatóktól, akik megköszönték, hogy tükröt tartottak eléjük, és felnyitották a szemüket, hogy attól még, hogy egy jó kapcsolatban élnek, igenis igényesnek kell maradniuk önmagukkal szemben, és a társukat is megtisztelni azzal, hogy amennyire lehetőségük van rá, odafigyelnek magukra. Az, hogy a téma felvezetésekor elhangzott pár sarkosított mondat, annak meg az az oka, bár nem akarok szakmázni, hogy ebben a műfajban muszáj szélsőségesebben fogalmazni ahhoz, hogy a figyelmet felkeltsék a hallgatókban."
Mádai Vivien
A műsorvezető a Borsnak kommentálta a hírt. "Nagyon rossz üzenet szerintem az, hogy a nőknek a modellekre kell hasonlítaniuk. Ezért van az a sok önképzavaros hölgy, akik éheztetik magukat, vagy bulimiásak. Voltam én húsz kilóval több, mint most, és úgy is szeretett és kívánt a párom. Abban az időszakban még több bókot kaptam, idegenektől is" - mondta.
Schobert Norbert
Az egykor szintén duci fitneszguru karrierje során már több férjjel is összefogott, hogy azok teltkarcsú feleségeit lefogyassza. Facebook-oldalán fejtette ki erről a véleményét, ennek egy részletét idézzük: „Nem értek egyet azzal a mondattal, hogy nem érdemli meg a párkapcsolatot az, aki elhízik. Nem a külső határozza meg azt a szeretetet, biztonságot, amit a másiktól megkapunk. Az már más kérdés, ha valóban tetszeni akarunk a párunknak és önmagunknak, akkor nem hízunk el. Lehet ez ellen küzdeni edzéssel, de lehet okosan a finomított szénhidrátok megvonásával is. Sőt a kettővel együtt jön a bomba forma. Aztán beszéljünk a felelősségvállalásról is. Házasság, gyerekvállalás és 40 kiló háj megszerzése az egészségünket is kockára teszi. Semmivel nem jobb, mint napi két doboz Marlboro és 1 liter vodka. Bocsi elszólása lehetőséget ad azon bűntudattal küzdőknek, akiknek egy kis projekciós lehetőség (rávetítés) azonnali, megfogható ellenségképet teremt, és máris megszabadulhatunk az amúgy részben jogos bűntudattól. Összegezve: Bocsi hibázott, de biztos volt benne jó szándék és részigazságok is. Egy dolgot kell tennie. Kiállni és annyit mondani: Ember vagyok. Bocsi!" – írta.

A szakértők hozzászólását összegezve egy nőnek fontos a kinézete, hiszen az önbizalma is függhet tőle. Fontos tényező azonban, hogyha egy nő drasztikus hízásba vagy életmódváltásba kezd, azzal párhuzamban a lelkét is karban kell tartania, hiszen ha belül nincs rendben, akkor az illető nemcsak saját magára, de környezetére is negatív hatást fog gyakorolni –  teljesen mindegy, mit mutat a mérleg nyelve. Ahogy Schobert Norbi és a pszichológus is említette, hosszú távon nem a külső alapozza meg a két egyén közötti összetartozást és a szeretetet.