A gomba az új csodanövény - Így segít legyőzni a rákot

Forrás: Thinkstock -
gomba hínár bőrrák rák (betegség) egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hínárban, gombákban és a magvakban előforduló ritka cukorféle a kutatók szerint segíthet a bőrrák elleni küzdelemben.

Az L-fukóz nevű cukrot korábban már bizonyos daganatfélékkel, valamint számos patológiás állapottal, köztük a gyulladással is összefüggésbe hozták. Az új kutatók azonban most első alkalommal kötötték össze a cukrot a bőrrák legveszélyesebb fajtájával, a melanómával. A Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute kutatóintézet munkatársai kimutatták, hogy az L-fukóz metabolizmus manipulálásával gátolni lehet a melanóma terjedését.

Forrás: Thinkstock

„Nem csak a daganatokat befolyásolta, hanem azok mikrokörnyezetét is, vagyis a daganatot körülvevő sejteket is, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a daganat fenntartásában" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Ze'ev Ronai. Ez pedig még értékesebbé teszi a kutatás eredményeit.

A cukrokat, köztük a glükózt és a szukrózt, különbözőképpen használja fel a szervezetünk. Némelyik, például az L-fukóz, fontos címkékkel szolgálnak a sejtfelszíni fehérjéken, amelyek gyulladást és közvetlen sejtmigrációt okoznak. Az L-fukóz mennyiségének változásai bizonyos sejteken szintén összefüggésbe hozható az emlő- és a gyomordaganatokkal.

A mostani kutatás az aktiváló transzkripciós faktort (ATF2) vette szemügyre; azt a fehérjét, amely sok más fehérje kifejeződését szabályozza. Az ATF2-t már korábban összefüggésbe hozták a melanóma és más daganatok kifejlődésével.

„Legnagyobb meglepetésünkre kiderült, hogy az egyik gén, amelyet az ATF2 szabályozott, éppen a fukokináz volt, amely a sejtek arra irányuló képességét szabályozza, hogy feldolgozzák az L-fukóz étrendi cukrot egy olyan formává, ami a fehérjék módosítására (fukozilációjára) használatos. A fehérjék közül sok a sejtfelszínen található" – magyarázta Dr. Ronai.

Illusztráció Forrás: AFP/Fred Tanneau

A kutatók emberi mintákban fukozilációt mutattak ki az áttétes melamómákban. Az is kiderült, hogy a fokozott fukozilációt mutató primer melanómák esetében jobb a prognózis.

Dr. Ronai elmondta, hogy az L-fukóz hiánya a melanómás sejteken valószínűleg kevésbé "tapadóssá" teszi azokat, így mozgékonyabbá válhatnak a szervezetben, ami megnöveli az áttét valószínűségét. A kutatók a kísérleti egerekben úgy növelték a fukozilációt, hogy hozzáadták a cukrot az ivóvizükhöz, vagy génmanipulációnak vetették alá az állatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.