Tátott szájjal alszol? - Elveszítheted a fogaidat is

Forrás: Thinkstock -
horkolás alvási apnoé asztma alvás fog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tátott szájjal aludni épp olyan veszélyes, mintha szénsavas üdítőt innánk közvetlenül lefekvés előtt. Ennek oka az, hogy ilyenkor a szájunk kiszárad, és savtúltengés keletkezik, ami a fogzománc vékonyodásához, és a fogak romlásához vezet.

A nyálnak megvan az az adottsága, hogy semlegesítse azokat a szájban található baktériumokat, amelyek savat termelnek. A savszint alvás során növekszik, pláne, ha egész éjjel nyitott szájjal alszunk, ami a fogak romlásához vezet: a fogszuvasodás és a fogzománc vékonyodása egyaránt összefüggésbe hozható a problémával.

Forrás: Thinkstock

A fogorvosok már korábban felfedezték, hogy azok a pácienseik, akik nyitott szájjal alszanak, gyengébb fogazattal rendelkeznek, amely hajlamos a szuvasodásra és az erózióra. Ez a probléma leginkább az alvási apnoeával és az asztmával küzdő betegeket érinti, de egy nátha – vagy más légzőszervre is kiható megbetegedés – szintén problémát okozhat.

Íme, a horkolás ellenszere

A visszeres megbetegedésnél, illetve hosszabb repülőutak során használt kompressziós harisnya megakadályozza az ödéma kialakulását a lábszárban. A gravitáció miatt éjszaka hasonló folyadékfelgyülemlés következik be a nyakban, ami horkolással járó alvási apnoéhoz vezethet, így a harisnya ez ellen is hatékony. Bővebben ebben a cikkünkben írtunk erről.

A Journal of Oral Rehabilitation című szaklapban publikált kutatás szerint főként a férfiakat érinti a probléma, mivel ők horkolnak nagyobb arányban. A férfiak közel harmada a száján keresztül lélegzik éjjel, míg a nőknél ez csak öt százalékról mondható el.

Új betegségtrend "hódít" a tiniknélhttp://www.life.hu/drlife/20160219-az-inzulinrezisztenica-egyre-fiatalabbakat-erint.htmlHa azt gondoljuk, hogy a gyerek, a kamasz azt és úgy ehet, amit és ahogy akar, mert ő még növésben van és egészséges, akkor nagyon tévedünk. Az inzulinrezisztenciáról is sokan gondolják azt, hogy az csak a felnőttek betegsége. Ez nem így van! Dr. Life--A gomba az új csodanövény - Így segít legyőzni a rákothttp://www.life.hu/drlife/20160220-a-hinar-es-a-gomba-felhasznalhato-a-borrak-megelozeseben.htmlA hínárban, gombákban és a magvakban előforduló ritka cukorféle a kutatók szerint segíthet a bőrrák elleni küzdelemben. Dr. Life--Te is a génjeidre fogod, hogy kövér vagy? Most kiderült, igaz-e!http://www.life.hu/drlife/20160220-a-genek-felelnek-a-tulsulyert-igen-is-meg-nem-is.htmlHibáztathatjuk a génjeinket azért, mert túlsúlyosak vagyunk? A válasz egyértelműen igen. Legalábbis talán... Bizonyos körülmények között legalábbis – a tudósok között nincs egyetértés a témában. Dr. LifeThinkstockÍgy fest szemüvegben Sarka Katahttp://www.life.hu/drlife/20160221-szemuveges-lesz-sarka-kata.htmlA kontaktlencsét nem bírja a szeme, megműttetni pedig egyelőre nem akarja magát, ezért szemüvegek között válogat Sarka Kata. Dr. Life--Már nem teltkarcsúról formáznák a Vénusz-szobrot – Ki számít szépnek a XXI. században?http://www.life.hu/drlife/20160219-bochkor-gabor-beszolasa-kapcsan-utanajartunk-a-szepsegidealnak-szakertokkel.htmlAz online médiában nagyot robbant Bochkor Gábor nők elhízásáról alkotott éles véleménye. A történelem során váltották egymást a szépségideálok, míg napjainkban a karcsúság hódít, addig az őskorban vastag dereka és széles csípője volt az ideális nőnek. Mire számítson az, aki a 21. században meghízik? Milyen ráhatásuk lesz a pluszkilóknak az életére és a párkapcsolatára? Szakértőket kérdeztünk a témáról! Dr. Life--Ferenc pápa megengedné a fogamzásgátlásthttp://www.life.hu/drlife/20160219-ferenc-papa-a-zika-virus-terjedese-szerint-is-fontos-a-fogamzasgatlas-abortusz-nem-megengedett.htmlFerenc pápa elég merész nyilatkozatot adott a minap. Szerinte a gyógyszerhasználat fontos, de az abortusz nem megengedett. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.