Kiderült, hogy mi felelős a hasnyálmirigyrákért

Forrás: Thinkstock -
betegség hasnyálmirigyrák daganat orvos tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négyféle genetikai hiba okozhatja a hasnyálmirigyrákot, mindegyiknek más az oka és más kezelést is igényelnek - fedezte fel egy ausztrál tudósok vezette nemzetközi kutatócsoport.

A tudósok 456 hasnyálmirigyrákos beteget vizsgáltak meg - idézte a BBC hírportálja a Nature tudományos lap e heti számában megjelent elemzést. A daganatot a DNS mutációi okozzák, amelyek az egészséges szövetet rákossá teszik, ez azonban többféle úton történhet.

Forrás: Thinkstock

Bár a hasnyálmirigy-daganatok hasonló képet mutatnak, a genetikai hibák négy típusa állhat a tumor kialakulása mögött. A négy csoportot pikkelyes típusúnak, hasnyálmirigy-elősejtesnek, immunogénnek, valamint az endokrin-exokrin hibáról ADEX-nek (aberrantly differentiated endocrine exocrine) nevezték el.

A négy típus daganatai annyira eltérnek egymástól, hogy a diagnózistól számított túlélési idő a pikkelyes típus esetében csak négy hónap, vagyis durván a fele a többi daganattípusénak.

A tudósok szerint ennél is lényegesebb azonban, hogy a felfedezés új gyógymódokhoz vezethet. "Az eddigi legátfogóbb elemzés készült el a hasnyálmirigyrák kialakulásáról: megmutatja, mi az egyes típusok Achilles-sarka, ezzel azt is, hogy miféle kezelésekkel lehet felvenni ellenük a harcot" - magyarázta Andrew Biankin, a Glasgow-i Egyetem kutatója. A legtöbb beteg, akinél hasnyálmirigyrákot állapítanak meg, egy évnél is rövidebb ideig él ezután, mindössze egy százalékuk él a diagnózis után tíz évvel.

Amitől az összes orvos már a haját tépi – Hol kezdődik az öndiagnózisok útvesztője? http://www.life.hu/drlife/20160223-ondiagnozis-azaz-sokszor-magunk-mondjuk-meg-az-internet-altal-milyen-problemank-van.htmlTöbb orvos találkozott már azzal a jelenséggel, amikor a betege fejvesztve, letörten vagy határozottan jelenti ki, mi a valódi problémája, és hogyan kellene azt a doktornak kezelnie. A témában két szakértőt kérdeztünk meg: a pszichológus szerint az öndiagnózissal sokszor magunkkal szúrunk ki, a háziorvosnál pedig több influenzás jelentkezett már, mint amennyi a földön él. Dr. Life--Megnagyobbíttatta melleit - Kleptomániás letthttp://www.life.hu/drlife/20160225-egy-brazil-no-a-plasztikai-mutetet-kovetoen-nem-csupan-nagyobb-mellekkel-es-laposabb-hassal-tavozott.htmlEgy brazil nő a plasztikai műtétét követően nem csupán nagyobb mellekkel és laposabb hassal távozott a kórházból, de mellékhatásként kialakult nála a kleptománia is. Az orvosok szerint a beteg agyának a véráramlásában állhatott be zavar a műtét során, ez okozhatta a szokatlan helyzetet.Dr. Life--Majdnem megölte egy tampon a fiatal lánythttp://www.life.hu/drlife/20160224-majdnem-a-toxikus-sokk-szindroma-olt-meg-egy-not.htmlA diáklány azt hitte, hogy csupán a stressz tünetei jelentkeztek nála, de kiderült, hogy toxikus sokk szindrómája van, amit egy 9 napja felrakott és elfelejtett tampon okozott. A végkimenetel halálos is lehetett volna. Dr. LifeThinkstockSzínpadra állt a májrákkal műtött Schuster Lórihttp://www.life.hu/drlife/20160224-szinpadra-allt-a-majrakkal-mutott-schuster-lori.htmlA korábban májdaganattal műtött Schuster Lóri úgy tűnik, jobban van. Másfél évig nyitott hasfalába most hálót ültettek és a napokban színpadra is állt. Dr. LifeOrigoA gomba az új csodanövény - Így segít legyőzni a rákothttp://www.life.hu/drlife/20160220-a-hinar-es-a-gomba-felhasznalhato-a-borrak-megelozeseben.htmlA hínárban, gombákban és a magvakban előforduló ritka cukorféle a kutatók szerint segíthet a bőrrák elleni küzdelemben. Dr. LifeThinkstockVigyázat! A sok üléstől összemegy az agyadhttp://www.life.hu/drlife/20160220-az-ulo-eletmod-zsugoritja-az-agyat.htmlA mozgáshiány a harmincas és negyvenes éveinkben összefügg a demencia kialakulásával és a korai halálozással. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.