"Remélem, nem így fog véget érni a karrierem" - Marija Sarapova beismerte, doppingolt

Forrás: AFP/Patrick Kovarik -
Marija Sarapova dopping doppingvétség tenisz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Marija Sarapova, az oroszok korábbi, világelső teniszezője hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy januárban pozitív lett a doppingtesztje a melbourne-i ausztrál nyílt bajnokságon. Várható eltiltásáról egyelőre semmit sem tudni, de 400 ezer dollárt már biztosan bukott. 

A Los Angelesben tartott sajtóeseményen az ötszörös Grand Slam-tornagyőztes Sarapova azt mondta, hogy tavaly decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére - írja cikkében az Origo.

Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Elismerte, hogy december 22-én megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) a legújabb változásokat tartalmazó levelet, de nem nézte át a listát.

Mi az a meldonium?

A Meldonium, vagy más néven Mildronate a gyógyászatban kardioprotektív anti-ischemiás szerként használatos, a szívizomzat vérellátási elégtelenségeinek javítására szolgál. A sportolók a szervezet energiahasznosítását fokozó hatását használhatják ki az alkalmazásával, emellett stresszoldó is. A Mildronate rendkívül népszerű termék Kelet-Európában (Oroszország, Litvánia, Ukrajna, Moldávia, Fehéroroszország, Azerbajdzsán és Örményország), elsősorban erősportágakban használják, és gyakori a megjelenésük az izomerő fokozására ajánlott étrend-kiegészítőkben. A vérellátást szabályozó szert az Egyesült Államok gyógyszer-felügyeleti hatósága nem engedélyezte, de tiltott szernek minősül Angliában is. A meldoniumot alkoholelvonó-kúrákon is alkalmazzák. A nemzetközi dopping-ellenőrzési hatóság (WADA) 2015-ben tette megfigyelési listára a Meldoniumot, tiltólistára idén januártól került.

Sarapova saját YouTube-csatornáján is közvetítette a bejelentést (43:20-tól látható a videón)

A sporolónő újságírói kérdésre elmondta, hogy egyelőre nem tudja, hogyan érinti mindez a pályafutását, de mindenben együtt fog működni a tenisz vezető szerveivel.

"Kész vagyok teljes felelősséget vállalni a történtekért. Négyéves korom óta teniszezem, mindig nagy alázattal viseltettem a játék iránt. Most úgy érzem, vétettem a sport és a szurkolóim ellen. Nagyon bízom benne, hogy a körülmények mérlegelésével esélyt kapok a folytatásra" - mondta Sarapova, aki kizárólag magát hibáztatja a történtekért, annak ellenére, hogy egy egész csapat, edzők és orvosok segítik a versenyzését.

Sarapova szemmel láthatóan megrendült a történtek miatt, de minden újságírói kérdésre válaszolt Forrás: AFP

A történteket egy viccel próbálta tompítani, aminek az eseménynek otthont adó hotel valószínűleg nem örült, hiszen Sarapova úgy fogalmazott: "a visszavonulásom valószínűleg nem egy Los Angeles-i, belvárosi hotelben jelentem majd be, ahol ráadásul a szőnyeg is elég csúnyácska."

Sarapova hozzátette: a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt állapítottak meg és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.

Úgy tudni, a nemzetközi szövetség várhatóan március 12-től függeszti majd fel Sarapova versenyjogát.

A várható szankciókról egyelőre semmit sem tudni, a WTA elnöke csak annyit közölt, hogy a hivatalos eljárást fogják követni Sarpova esetében is.

Az Australian Open versenykiírása azonban világosan fogalmaz: ha bármely versenyző doppingvétséget követ el, vissza kell fizetnie az elnyert pénzdíjat. Ez Sarapova esetében nem kevés: 400 ezer dollárra, mintegy 120 millió forintra rúg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.