Drasztikus lépések az iskolai menza ellen: megreformálják az iskolások gondolkodását

Forrás: Thinkstock -
ital reform iskola napidoktor táplálkozás menza étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az unióban élő diákok jobban támogatott iskolatej-, gyümölcs- és zöldségprogramokban, valamint a helyes táplálkozásról szóló oktatásban részesülhetnek hamarosan!

„Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás adja a jó egészség alapját, azonban EU-szerte visszaesett a gyümölcs-, zöldség- és tejfogyasztás. Éppen ezért kulcsfontosságú az iskolai gyümölcs-, zöldség- és tejprogramok megerősítése a rájuk fordított összeg megnövelésével és a helyes étkezési szokások oktatására való összpontosítással. Az Európai Parlament továbbá garantálta a program pénzügyi stabilitását azzal, hogy meggátolja a tagállamok számára a költségvetés egyoldalú megvágását, illetve az EU-s támogatások elosztásának a kritériumait egymás között” – mondta a tervezetet a parlamenten végigvivő és a tárgyalócsoportot vezető Marc Tarabella (szocialista, belga).

Forrás: Thinkstock

Azok a tagállamok, amelyek vállalkoztak az önkéntes támogatási program megvalósítására, nagyobb hangsúlyt kell, hogy fektessenek a helyes táplálkozási szokások oktatására, a helyi ételek és az organikus mezőgazdaság támogatására, valamint az ételpocsékolás elleni küzdelemre. Továbbá a gyermekeket újra kapcsolatba kelleni hozni a mezőgazdasággal, például mezőgazdasági üzemekben tett látogatásokon keresztül.

A képviselők módosították azon termékek listáját, amelyek EU-s támogatásra jogosultak annak biztosítása érdekében, hogy prioritást élvezzenek az alulfogyasztott friss és helyi termékek az olyan feldolgozott készítményekkel szemben, mint a levesek, kompótok, dzsúszok, joghurtok és sajtok. Ez utóbbiak csak a friss gyümölcsök, zöldségek, tej vagy laktózmentes tej után, mint ráadás lennének adhatóak.

Mi lesz a hozzáadott ízfokozókkal teli ételek sorsa, mikortól léphet hatályba az új törvény? Elolvashatod a Napidoktor.hu cikkében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.