Szorongást, stresszt és depressziót is kiválthat, ha vége a kedvenc sorozatunknak

sorozat szorongás stressz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan vannak, akik egy-egy sorozat függőjévé válnak, és órákig tartó maratonokat tartanak, amelyek keretében akár több tucat epizódot is megnéznek egyszerre. A Toledói Egyetem munkatársai bizonyították, hogy a sorozatmaratonok után szorongás, stressz és depresszió is jelentkezhet.

A szakemberek a House of Cards című sorozatot hozták fel példának, amelynek mind a 13 epizódja elérhető a Netflix előfizetői számára. Vannak, akik hetek leforgása alatt nézik meg a sorozatot, míg mások inkább a maratonra esküsznek, és egy-két nap alatt végére érnek a részeknek.

Forrás: RTL Klub

Nézd meg, hogy kiket érinthet ez a probléma!

A probléma azokat érinti, akik az utóbbi csoportba tartoznak: ők a maraton végén egy sor kellemetlen tünetet észlelhetnek magukon. A New York Times szerzője, Matthew Schneier egy cikkben részletesen írt az ürességről és a szorongásról, amelyet kedvenc sorozata vége jelentett, amit néhány nap leforgása alatt, szinte egy helyében nézett végig.

Forrás: HBO

A szakemberek korábban azt hitték, hogy ezeket a tüneteket a sok egy helyben ülés és a friss levegő hiánya okozza, de most kiderült, hogy pusztán lelki okai vannak a depresszióra és szorongásra emlékeztető tüneteknek. Ez már csak azért is aggasztó, mert a Netflix 2013-as felmérése szerint felhasználóik 73 százaléka maratonszerűen néz végig sorozatokat.

Forrás: ABC

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.