Mennyire viseli meg szervezetünket az óraátállítás?

Forrás: Dreamstime -
betegség szívderítő kutatás stroke szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Svédországban és Amerikában is kimutatták, hogy az óraátállítás utáni hétfőn és kedden, az első munkanapokon körülbelül tíz százalékkal emelkedik a szívrohamok száma - mondta Kiss Róbert a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke egy tévécsatorna műsorában.

Minden, ami az "alvásidőnkbe gázol", az növeli a szív- és érrendszeri kockázatot - hangsúlyozta. Az elhízottak, magas vérnyomásban szenvedő betegeknek különösen rossz hatású, ha az alvásidejükben dolgozni kell, vagy az alvásidejük eltolódik, ez nekik már önmagában is stressz, és ez egészségügyi kockázatot jelent. Kiss Róbert ugyanakkor hozzátette: hétfőnként történik óraátállítás nélkül is a legtöbb stroke, szívinfarktus.

Forrás: Dreamstime

"Amikor elkezdünk dolgozni, meglátjuk a főnököt, ez érdekes módon egy olyan stressz, amitől néhányan infarktust kapnak, többen, mint máskor" - fogalmazott.
Az infarktus valamelyik koszorúér elzáródásának következtében kialakuló vérellátási zavar, mely oxigénhiányos állapotot jelent, és így a szívizom elhalásához vezet. A stroke oka az agy hirtelen fellépő vérellátási zavara, amely során a szükségesnél kevesebb vér jut el az agyba, vagy annak egyes területeire.

A további részletek kiderülnek a Szívderítő cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.