Te is ilyen beteg vagy? - Vigyázz, könnyen rossz diagnózist kaphatsz

Forrás: Thinkstock -
diagnózis orvos beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok a betegek, akik türelmetlenek, idegesek és agresszívek az orvossal, 42 százalékkal nagyobb eséllyel kénytelenek szembenézni azzal, hogy félrediagnosztizálják őket. Ennek oka bizonyára az lehet, hogy a szakemberek így képtelenek a vizsgálatra koncentrálni, leköti őket a páciens reakcióira adott válaszuk.

Ha a páciens nehéz esetnek számít, vagyis agresszíven lép fel, az orvos ugyan nem tölt a vizsgálattal kevesebb időt, mint a kellemesebb kliensek esetében, viszont jó eséllyel félrediagnosztizálja a betegséget, mivel nem tud a feladatára megfelelően koncentrálni.

Forrás: Thinkstock

A rotterdami Erasmus Egyetem munkatársai hatvanhárom háziorvost vettek górcső alá praxisuk első évében. Az érdekelte őket, hogy hogyan reagálnak a páciensek viselkedésére, és ez miként befolyásolja a szakmai végeredményt, vagyis a probléma helyes diagnózisát és megfelelő kezelését.

“Míg a nehéz eseteket – az akadékoskodó pácienst – 42 százalékos eséllyel félrediagnosztizálták, a semleges páciens esetén ez az arány csupán 6 százalékos volt. Úgy néz ki tehát, hogy az orvosok szakmai éleslátását ngayban befolyásolja a tény, hogy tudnak-e koncentrálni, vagy a páciens zavarja őket ebben viselkedésével” – állapították meg a szakemberek.

"Olyan látvány tárult elém, amit eddig csak a kórházas sorozatokban láttam"http://www.life.hu/drlife/20160401-reszlet-egy-ujsagiro-legimentokrol-szolo-cikkebol.htmlMinden évben "Média az orvosokért" díjjal jutalmazza az Astellas azokat az újságírókat, akik bemutatják az orvosok emberségét, példamutató helytállását, hivatás- és betegszeretetét. Idén különdíjas volt Vörös Andrea, a Kaposvár Most - közéleti portál újságírója. A légimentőkről szóló egyik cikkéből következik egy részlet. Dr. LifeOrigoIsmert emberek, akik a nagyközönség előtt haltak meghttp://www.life.hu/drlife/20160401-tiny-tim-dick-shawn-es-a-tobbiek-akik-szinpadon-nagykozonseg-elott-haltak-meg.htmlMindannyian ismertek voltak a saját szakmájukban, sokan szerették és elismerték őket. Azonban az élet úgy hozta, hogy ott hagyják abba az életüket, ahol a sikereik elkezdődtek: a színpadon, sokak előtt. Dr. Life--Xantus Barbara: "Egy hajszálon múlt az életünk"http://www.life.hu/drlife/20160402-turay-ida-szinhaz-tarsulatanak-kisbusza-balesetet-szenvedett.htmlA Turay Ida Színház társulatának 16 fős kisbusza autóbalesetet szenvedett. Négy tagjukat - Hűvösvölgyi Ildikót, Keresztes Ildikót, Győri Pétert és Topolcsányi Laurát - kórházba kellett szállítani, azonnal vizsgálatokat végeztek el rajtuk. Szerencsére megúszták komolyabb sérülések nélkül az ütközést, ám mindannyian nagyon megijedtek. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.