A fogágy gyulladása növelheti a koraszülés kockázatát

Forrás: Thinkstock -
koraszülés terhesség fogorvos várandósság fogágygyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandós nők immunrendszere gyengébb, mint a terhesség előtt volt, ezért könnyebben kapnak el különféle betegségeket, fogaik is gyorsabban romlanak - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

A fogágy gyulladása növelheti a koraszülés kockázatát, valamint hatással lehet az újszülött súlyára, éppen úgy, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy a korábbi vetélések. Dr. Gera István, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi tanára szerint tévhit, hogy a magzat a csontszerkezete kialakításához az anya fogaitól vonja el a kalciumot és a foszfátot - írja az Origo.

Forrás: Thinkstock

Az egyetemi tanár szerint érdemes még a fogantatás előtt rendbe tetetni a fogakat, hiszen vannak olyan gyógyszerek és vizsgálati eljárások - pl. panorámaröntgen-, amelyeket később már nem alkalmazhatnak a magzat védelme miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.